Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn på skidäventyr

Annons

- Det är så lite spontanidrott i dag. Förhoppningen är att det här ska fungera som en idékälla för skolgården eller gården hemma, säger Stefan Carlsson.

Under drygt en månad ska han hålla i skidleken på Lugnet. Alla Faluns skolbarn är välkomna. Till veckan som kommer har Stefan Carlsson bjudit in förskollärare och idrottslärare för att de ska få pröva på att leka av sig i backen, för att förhoppningsvis sedan komma tillbaka med barn någon friluftsdag längre fram. Men för dagen ockuperas backen av Järlindens ettor och tvåor.

Det är intensiv aktivitet. Solen strålar och snön glittrar vackert men är förrädiskt hårdpackad. Att trilla gör ont, vilket dock inte stoppar Järlindsbarnen - det är full fart både upp och ner:

- De tränar balans, teknik, koordination och inte minst kondition. Efter två timmar här har de lätt gjort en mil i spåret utan att de tänkt på det, säger Stefan.

Simon Järdeberg, nio och ett halvt år, är på väg uppför backen efter att ha åkt nedför terrängvågorna i bästa Anja Persson fart:

- Jag gillar backar som går fort, eftersom jag älskar snabba bilar, säger Simon Järdeberg:

- Jag har alltid gillat bilar, när jag var två och ett halvt kunde jag 20 olika bilmärken, hela släkten var imponerad, förklara han innan han hastar vidare till slalombacken.

- Kanon, säger klasslärare Mia Sundvall, om att ha skidlek på friluftsdagen:

- Det är underbart att det gör något för barnen på skidstadion och inte bara för elitåkarna.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons