Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn får inte duscha

Annons

Dammråttor som virvlar runt i klassrummen. Toaletter som är så lortiga att barnen vägrar att använda dem. Trasiga fönsterrutor som inte byts ut eller lagas.

Tidningen har tidigare skrivit om städningen på Forssaängskolan i Borlänge. Då var det en förälder som gick ut och berättade om den miljö barnen tvingades vistas i dagligen.

Uppgifterna om snuskiga utrymmen bekräftades av skolans fritidspedagoger, som fått allergiproblem på grund av damm, dålig ventilation och ständig mögeldoft. I sammanhanget nämndes också skolans duschutrymmen, som några av barnen helt enkelt vägrade att använda.

"Det ska bli bättre". Det sade kommunens upphandlingschef och hänvisade till ett kvalitetssäkringsavtal som hade upprättats.

Avtalet, som var det första i sitt slag i Borlänges skolvärld, innebar att täta och slumpmässiga kontroller av städningen skulle utföras. Av städbolagets ledning, bör tilläggas, som enligt upphandlingschefen skulle vara hård i sin bedömning.

Det var i oktober månad år 2000.

I dag kryper silverfiskar på golven i skolans duschutrymmen. I golvbrunnarna gror smuts och på golvet ligger dammråttor. Det luktar mögel. I den miljön ska hundratals barn tvätta sig rena efter gymnastiklektionerna.

Föräldrar till eleverna har åter tagit kontakt med skolans ledning. Någon förbättring eller något löfte om åtgärd har man inte fått.

Nu går de ett steg längre. En hel skolklass har förbjudits att använda skolans duschutrymmen och går därmed svettiga ut från gymnastiklektionen.

Nu i veckan ska föräldragruppen träffa skolans ledning. Om ingen förbättring av städning och skolmiljö utlovas, kan Forssaängskolan bli ett fall för Yrkesinspektionen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons