Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans ekonomin fortfarande svag

Annons

För ett år sedan så såg krisen betydligt värre ut än vad den var i själva verket. Ekonomiansvarig hade räknat bom på tre miljoner kronor men det visade sig att intäkterna varit bättre.

Ekonomichefen och Brunnsvik har gått skilda vägar sedan semestern i år.

Susanna Melin utsågs från och med den 1 oktober 2003 till rektor på Brunnsvik. Det blev ett riktigt läroår och ett första bokslut som slutade med en förlust på 175 000 kronor.

- Vi har bättre kontroll på ekonomin än tidigare. Vi har en bild av vad som är fel hos oss, berättar Melin.

- Brunnsvik har gått med förlust i många år och det är allvarligt. Förluster är inget man kan ha i längden. Vi är dock på rätt väg även om det blir ett nytt underskott också i år, säger Melin.

Melin konstaterar att landets folkhögskolor alla har ekonomiska problem och mycket beror på ändringar av statliga bidrag. 1980 stod bidragen för 75 procent av intäkterna, i början av 2000-talet för halva ekonomin.

- Jag läste i senaste numret av Folkhögskolläraren att folkhögskolan aldrig varit satt under sådan press som nu ekonomiskt, pedagogiskt och organisatoriskt.

- Vi drabbas vi också. De folkhögskolor som har mycket speciella linjer går lite bättre.

- Brunnsvik har många olika aktiviteter, ungefär 400 utbildningstillfällen. Och vi är för få på varje aktivitet för att få en bra ekonomi.

- Vi borde vara 20-25 personer på varje aktivitet men klarar bara 17-18. Där finns förbättringar att göra, konstaterar Melin, som har en del idéer för att räta upp detta och Brunnsvik ska stärka upp aktiviteterna inom området folkhälsovetenskap.

- På långkurserna fortsätter vi som tidigare men ändrar lite på kortkursinriktningen kommande år, säger Melin

BO JOFFER

Mer läsning

Annons