Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolans budget spräckt

Annons

Barn och grundskoleförvaltningen i Hedemora räknar med ett underskott på 1,4 miljoner kronor för 2006 och det finns flera olika anledningar till den försämrade budgeten.

Det startade en alternativ verksamhet inom barnomsorgen den första april i år. Det innebär att enskilda personer kan sköta barn i åldrarna 0-6 år i grupper om max sex barn. På så vis försvinner barn från de kommunala förskolorna som i stället tas om hand i privat regi. På liknande sätt minskar antalet sexåringar i de kommunala förskoleklasserna:

- Vi räknade med att femton sexåringar skulle gå i Olympicaskolans förskoleklass som startar till hösten. Men nu har det visat sig att det är 33 barn som ska börja där, säger barn- och grundskolechefen Lena Stoltz.

Att det skulle bli ett så hårt tryck på Olympicaskolans förskoleklass var inget som barn- och grundskoleförvaltningen hade budgeterat för.

-Jag törs inte svara på varför det har blivit så populärt med alternativa skolformer. Vi kommer att gå ut och prata med föräldrar om varför de föredrar friskolor. Kanske finns det saker som den kommunala skolan kan bli ännu bättre på, säger hon.

I samma takt som fler elever väljer friskolor tappar de kommunala skolorna elever och när elevunderlaget sviktar måste lärare sägas upp.

Men Lena Stoltz poängterar att hon tycker att det är övervägande positivt att det finns friskolor. Hon tycker att det är positivt att föräldrarna har många alternativ att välja på och hon säger att friskolorna har många bra verksamheter.

Frågan är nu vad Barn- och grundskoleförvaltningen ska spara in på för att komma till rätta med budgetunderskottet.

- Det är ännu inte klart, men den tredje maj ska ett förslag vara inlämnat, säger Lena Stoltz.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons