Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan trampade över med 6,6 miljoner kronor

Annons

Barn- och utbildningsförvaltningen i Smedjebacken klarade inte att hålla budgeten under förra verksamhetsåret. Resultatet blev ett övertramp med 6,6 miljoner kronor. Största delen av dessa pengar är kopplade till att förskoleverksamheten kostat 3,4 miljoner kronor mer än beräknat.

Konsekvensen är att kommunen inte klarar att få ekonomin i balans, vilket är kravet från kommunakuten.

Barn- och utbildningsnämnden i Smedjebacken har under många år haft stora svårigheter att klara att hålla budget.

Oftast har barn- och utbildningsnämnden klampat över med åtskilliga miljoner kronor. Inför 2002 framfördes en förhoppning om att det skulle gå. Det enda som skulle kunna spräcka resultatet var om det blev en start av en friskola. Budgeten togs inte förrän en bit in på verksamhetsåret och då hade det sedan i december året innan varit klart från Skolverket om tillstånd till en friskola.

Men detta vägdes inte in i barn- och utbildningsnämndens budget.

När nu nämnden redovisar sitt bokslut står det klart att friskolan kostat 1,6 miljoner kronor. Men den stora biten är underskottet i förskoleverksamheten på 3,4 miljoner kronor. Dessutom har intäkterna till förskolan blivit 600 000 kronor mindre än beräknat.

Skolverksamheten har ett underskott på 750 000 kronor.

Många elever i Smedjebackens kommun väljer att gå i skola i andra kommuner än den egna och kostnaderna för dessa har blivit större än beräknat, 366 000 kronor.

Även kostnaderna för skolskjutsar har kostat mer än förväntat, sammanlagt 300 000 kronor mer än budgeterat.

Sammantaget är underskottet på 6,6 miljoner kronor och det gör att kommunen får svårt att klara balanskravet som ingår i uppgörelsen med kommunakuten. Därmed är det cirka 17 miljoner kronor som riskerar att frysa inne i bidrag från staten.

Dessutom är det så att underskottet från 2002 ska balanseras under 2003 och 2004, vilket kan bli tufft.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons