Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan Skebergs nav

Annons

Besökarna har varit många och uppslutningen i byn som vanligt mer eller mindre total när något extra händer.

Ordföranden för föreningen Skebergs bygdegård, Elisabet Sannesjö, växte själv upp i en av Skebergs fyra enklaver, närmare bestämt i maskinistbostaden i Skålhol. Familjen lämnade byn när hon var tolv år, men i början av 80-talet blev barndomshemmet till salu och Elisabet slog till direkt.

- Här har jag mina rötter och här hittar man ro för själen, säger Elisabet, som är en av de verkliga drivkrafterna bakom den fina byanda som präglar arrangemangen i den avlägsna kommundelen, så även helgens Skebergsdagar.

Den gamla skolan i Skebergs centralort Backen, har alltid varit ett nav i byns liv. Skolverksamheten avslutades 1948, byamännen köpte byggnaden på 60-talet, men först i mitten av 80-talet inleddes en långsam förändringsprocess som bygger helt på bybornas engagemang och som faktiskt börjar nå sin slutliga form.

Vid tidernas första Skebergsdagar, förra året, återinvigdes den gamla slöjdsalen intill skolan. Där har byborna ställt i ordning ett gammaldags klassrum med pumporgel, svart tavla, kakelugn och allt.

I huvudbyggnaden har de två klassrummen blivit samlingssalar och skollärarbostaden en trappa upp, har blivit ett tidstypiskt hem, inrett med möbler, föremål och minnen från gårdarna i Skebergs byar.

- Det här är vår lilla skattkammare, säger Elisabet och berättar att många gamla kändisar bott i byn som filmlegendaren Thor Modéen, sångerskan Ulla Billkvist, kulturprofilen Johan Norling och Oscarteaterns förre chef Nils Perne för att nämna några exempel.

Vid helgens Skebergsdagar fylldes lokalerna av allahanda aktiviteter. Hundratals besökare hittade dit och fredagens grillafton blev en riktig höjdare.

Inkomsterna från evenemangen går till nästa etapp i strävan att ge den gamla skolan nytt liv. En av samlingssalarna ska byggas ut och i vinkeln som bildas ska byborna anlägga en stor gemensam veranda.

- Där är vår ledstjärna, säger Elisabet och pekar på en skylt över utgången från skolan med texten "Samarbete, vänskap, glädje".

Det är svårt att hitta ord som bättre beskriver den byanda som verkar genomsyra alla Skebergs fyra byar.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons