Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ska saneras

Annons

Skolstyrelsen brukar verkställa de beslut som fattas. Och hade kommunstyrelsen ålagt skolan att spara 10 miljoner kronor så skulle den också det, framhöll skolstyrelsens ordförande Stig Johansson i fullmäktige.

- Men det innebär inte att vi inte anser att Grycksboskolan behöver saneras. Tvätom. Vi är mycket angelägna om att investeringen görs, säger han.

Han kände sig lurad av fastighetskontoret som höjt prislappen från åtta miljoner kronor till elva.

- Här finns det uppenbarligen några hundar begravda, säger han.

Han är mycket missnöjd med hur kommunens fastighetsförvaltning är organiserad. Skolan är bara hyresgäst och kan inte påverka hyran vid dyra investeringar. Fastighetskontoret å sin sida vet att den alltid för täckning för investeringskostnaderna och behöver därmed inte anstränga sig att spara, menade Stig Johansson.

Han vill nu att kommunstyrelsen ser över organisationen och knyter ihop ansvar och befogenheter. Man borde ha det som i Kopparstaden anser han.

- Där görs inga investeringar utan ordentliga underlag, säger han.

Han fick medhåll av flera ledamöter som också ansåg att något borde göras åt fastighetskontoret som anses göra den ena räknemissen efter den andra.

Alla partier var också rörande ense om att plocka bort Grycksboskolan från besparingspaket för vidare utredning om kostnaderna. Och så blev det.

Skolchefen Svante Hanses fick igår också en första ny prislapp av fastighetskontoret. Det kommer att kostan mellan sju och åtta miljoner kronor grovt räknat att ordna mögelsaneringen och åtgärda köket.

Men socialnämndens stora sparpaket antogs. Fast det var flera ledamöter som tvivlade på att det var realistiskt att spara 18 miljoner kronor på personalen.

Christer Falk, s, jämförde kommunens sparåtgärder med en bil som panikbromsar.

- Det blir sladd och ingen vet på vilken sida om vägen man hamnar, sade han.

- Men vi kan ju bara inte stå och titta på, svarade kommunalrådet Maria Wilje.

Vidar Andersson, s, ansåg att kommunens agerande präglades av ryckighet och att det saknades ett långsiktigt arbete. Sparåtgärderna kan se bra ut på pappret men i praktiken är det tveksamt om de får effekt, menade han.

Mer läsning

Annons