Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan reser jorden runt

Annons

Under de senaste månaderna har musiklinjens elever i årskurserna fyra, fem och sex jobbat med musikalen Jorden runt i tid och rum.

- Vi har plockat ihop en musikal som kan ge eleverna kunskap i musikhistoria, men också i allmän historia, kultur och geografi, berättar Mona Holmgren, musiklärare och ansvarig för musiklinjen.

Tillsammans med scenvanelärare Stina Axelsson, musiklärare Mats Pärsson samt niondeklassarna Gustav Hellqvist och Per Lundsjö står hon för inramningen i form av musik, ljus och ljud.

Under föreställningen gör eleverna besök på intressanta platser och hos kända musikpersonligheter från 1700-talets Haydn och via bland andra Elvis och The Beatles fram till 2000-talets kändisar.

De sjunger kinesisk folkmusik från Kinesiska muren, uppträder som troll till musik ur Griegs Peer Gynt-svit, åker u-båt och går på rockkonsert. I högt tempo framför de ett 20-tal större och mindre sång- och dansnummer.

- Det är ett härligt gäng, där de äldre, som har viss erfarenhet av liknande föreställningar, tar ansvar för och drar med sig de yngre. Det är också i första hand sjätteklassarna som har de stora rollerna och gör soloframträdandena. Med tanke på att det är 90 ungar gör de ett fantastiskt jobb, berömmer Mona Holmgren.

Amanda Andersson och Stina Fix håller ihop numren och för handlingen framåt genom en dialog som i mångt och mycket bygger på improvisationer.

- Det är för att de inte ska fastna i skrivna repliker. Det är ju sången och musiken som är det väsentliga i den här uppsättningen, förklarar Holmgren, som tycker att Amanda och Stina klarar sin uppgift på ett storartat sätt.

En annan elev som utmärker sig är Jonas Pärsson, föreställningens Elvis.

Även föräldrarna förtjänar ett omnämnande för arbetet med att ta fram lämpliga kläder till de många och i vissa fall fantasifulla scenerna.

- De har rotat bra hemma i lådorna och garderoberna, konstaterar Holmgren.

I går gav eleverna två föreställningar och i dag blir det en skolföreställning samt två föreställningar för anhöriga och andra intresserade. Jorden runt i tid och rum - på 70 minuter i Lindberghallen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons