Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan nyttjas i jakt på bidragsfusk

Annons

Skolsköterskor kan hamna i ett dilemma när försäkringskassan utreder bidragsfuskande föräldrar. Lagen tvingar skolhälsovården att lämna ut journalförda uppgifter som barnen lämnat i förtroende.

I Järfälla kommun uppmanades en skolsköterska att lämna ut strängt sekretessbelagda uppgifter ur en elevs journal till försäkringskassan. Försäkringskassan ville på det här sättet ringa in om föräldrarna bodde ihop eller på var sin adress.

Sköterskan kände sig illa till mods och ifrågasatte att uppgifterna skulle lämnas ut. Järfälla kommuns tillförordnade verksamhetschef för skolhälsovården, Sylvia Bombas Holmström, ser också ett dilemma.

Sköterskan vände sig till kommunjurist Johan Lindberg som kom fram till att försäkringskassan inte kunde nekas boendeuppgifterna. Även han ser att skolsköterskorna ställs inför en svår hantering.

Staffan Olsson, författare och föreläsare i ämnet skolsekretess, bedömer även han att försäkringskassan har laglig grund för sin förfrågan. Men han efterlyser en lagöversyn:

Försäkringskassans rätt att begära uppgifter ska vägas mot avsändarens ansvar att bedöma vad som kan lämnas ut, säger Anette Berglund, avdelningschef på avdelningen för barn, familj och handikapp på försäkringskassan.

Anette Berglund ser en risk för att barnet kommer i kläm:

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson, själv sjuksköterska, får inte kommentera enskilda fall. Men hon konstaterar att försäkringskassan har laglig rätt att inhämta information "som är av betydelse".

TT

Mer läsning

Annons