Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan måste spara

Annons

I fler år har Falu kommun brottats med stora budgetunderskott.

I år ser dock det ekonomiska läget ljusare ut och prognosen talar om cirka tolv miljoner plus.

Enligt den analys som Sveriges kommuner och landsting gjort är Falu kommuns kostnader i dag ungefär 80 miljoner för höga i förhållande till de intäkter man har. För att klara av verksamheten i framtiden med ökade behov inom äldreomsorgen och de dramatiskt minskade elevkullarna i grundskolan krävs dessutom omfattande omfördelningar av kommunens resurser.

Det är mot den bakgrunden som majoriteten i Falun (s, c, mp) lägger fram sitt förslag till budget för 2006.

- Det är en fortsatt restriktiv budget. Vi fortsätter med den taktik vi haft de senaste tre åren, vi drar i handbromsen för att komma i rätt nivå. Vi gör inga enorma hugg, undantag är äldreomsorgens omvandling, säger kommunalråd Jonny Gahnshag (s).

Budgeten för 2006 ska ge ett resultat på 50 miljoner plus. Vilket är ungefär den marginal som en kommun av Faluns storlek bör ha för att ha en sund ekonomi, enligt Sveriges kommuner och landsting.

- Vi hoppas kunna komma ur det här läget så att vi kan göra strategiska insatser inom skola, vård och omsorg. Det är min förhoppning, och det är dumt att tro att vi ska kunna göra det utan en ekonomi i balans, säger kommunalråd Dan Westerberg (c).

I går presenterades förslaget i kommunstyrelsen och på torsdag nästa vecka är det stor budgetdebatt i kommunfullmäktige. Då kommer också samtliga oppositionspartier att ha egna budgetalternativ klara.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons