Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan kan förebygga fetma

Annons

Fler bollar men framför allt färre bullar i skolan och på fritids kan hejda utvecklingen av övervikt och fetma bland barn, visar ett projekt.

Bättre mat i skolan hjälpte dessutom föräldrarna att stå emot barnens godistjat.

Han har lett ett forskningsprojekt kallat Stopp (Stockholm obesity prevention project) som pågått i tio Stockholmsskolor bland barn mellan sex och tio år. I fem av skolorna och fritidshemmen togs den onyttiga maten konsekvent bort. Ingen läsk, ingen saft, inga bullar och inget godis ens vid så kallat högtidliga tillfällen, löd reglerna. I stället serverades magrare och mer fiberrika alternativ i skolmatsalen och personalen uppmuntrade eleverna att äta av allt. Dessutom skulle 30 minuters fysisk aktivitet stå på schemat varje dag. De fem andra skolorna och fritidshemmen fungerade som kontrollskolor.

De enkla men konsekvent genomförda åtgärderna hade stor effekt. Efter fyra år kunde Claude Marcus och hans kollegor konstatera att andelen barn med övervikt eller fetma hade ökat från 18 till 21 procent i kontrollskolorna men sjunkit från 22 till 16 procent i försöksskolorna. Kosten hade större effekt på utvecklingen än motionen, helt enkelt eftersom det visade sig vara svårt att få till den där dagliga halvtimmen gymnastik trots allt.

Skolans kostregler hade förbättrat barnens matvanor hemma, enligt en föräldraenkät, vilket gav draghjälp åt resultatet.

Han tycker att studien talar för sig själv, och att det nu är dags att genomföra programmet i samtliga svenska skolor. Det skulle i princip kunna göras med hjälp av befintliga resurser.

TT

Mer läsning

Annons