Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan inte bättre av inspektion

Annons

Varken skolministern eller Skolverkets chef ger mycket för förslaget att lägga ned statens inspektion av landets skolor.

Förslaget kommer från Skolverkets förre chef, som tycker att inspektionerna är meningslösa.

Skolinspektioner är slöseri med tid och pengar _ elevernas resultat blir ju inte bättre, hävdar Mats Ekholm, tidigare Skolverkschef och nu verksam som professor i pedagogik vid Karlstads universitet.

Men skolminister Jan Björklund (fp) tycker att Ekholm har fel:

Det är Skolverket som inspekterar landets alla skolor. Ett projekt som i fjol kostade 170 miljoner kronor, påpekar han i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Ekholm baserar sitt ställningstagande på en egen undersökning av niondeklassares betyg före och efter inspektioner i 187 skolor. Betygen förbättrades i 29 procent av skolorna, medan de försämrades i 46 procent. I de resterande 25 procenten av skolorna märktes ingen skillnad.

Men han hävdar inte att skolinspektionerna i sig skulle leda till sämre resultat.

Hans debattinlägg kommer i tider då de statliga skolmyndigheterna utreds. Regeringen vill banta antalet myndigheter och lägga mer pengar på tätare inspektioner. Ekholm förespråkar en mjukare linje, med en myndighet som stöttar pedagogiska projekt hellre än en som inspekterar.

Men skolministern har inga som helst planer på att ändra inriktning.

Ekholm får inte heller stöd av Skolverkets nuvarande chef, Per Thullberg:

TT

Mer läsning

Annons