Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan inspirerar

Annons

Det visar en stor arbetsmiljöundersökning som Falu kommun låtit göra bland de anställda i skolan.

I mars i år fick 1 891 tillsvidareanställda i skolförvaltningen svara på frågor om hur de upplever sitt arbete. 71 procent eller 1 352 personer svarade på totalt 30 frågor. Det är första gången som skolförvaltningen gått ut med en enkät till alla fast anställda.

Svaren ger både ris och ros till skolledningen. Först går det att konstatera att de flesta tycks nöjda med att arbeta inom skolan. Cirka 95 procent tycker att arbetet är intressant och meningsfullt i mycket hög grad eller i ganska hög grad. Ungefär lika stor andel anser att det finns stora möjligheter eller vissa möjligheter att använda sina kunskaper och förmågor i arbetet.

När det gäller kompetensutveckling är det däremot sämre ställt. Nästan inga, förutom rektorerna, tycker att det finns mycket stora möjligheter till vidareutbildning inom yrket. Övriga tycker att det finns vissa möjligheter eller små möjligheter till kompetensutveckling.

- Det är inte så konstigt att det eftersöks sådana pengar. Förra året drogs fortbildningspengarna in ganska kraftigt, säger Kim Anastasio, på skolkontoret som gjort undersökningen.

Det finns även siffror som kan ge ledtrådar till varför sjukskrivningstalen är så höga inom skolförvaltningen. Fler än var femte anställd tycker att arbetsbelastningen inte är tillfredsställande. Värst är det bland förskoleklasslärarna. Där anser 28 procent att de har fel arbetsbelastning. Bland lärarna, och förskollärarna tycker var fjärde att de har för mycket att göra. Det finns även skillnader mellan skolorna. På Kristinegymnasiet tycker 39 procent att arbetsbelastningen inte är tillfredsställande mot exempelvis 18 procent i Lugnets skoldistrikt.

Lars Olof Larsson är gymnasiechef för både Lugnet och Kristinegymnasiet. Han tror att gruppen lärare som flyttades från komvux till Kristinegymnasiet kan ha varit missnöjda över att de har haft för lite att göra och att det kan ha fått genomslag i statistiken.

På Kristinegymnasiet finns det också många som tycker att målen för de anställda och arbetsgrupperna är otydliga. 27 procent, anser det på Kristine. Det är ungefär dubbelt så många som för övriga skoldistrikt. Hos Varpan tycker exempelvis endast fyra procent att målen är otydliga.

Lars Olof Larsson, som leder Kristinegymnasiet är inte nöjd med att en fjärdedel tycker att målen är otydliga på "hans" skola.

- Det var inte kul att höra. Det förvånar mig väldigt mycket. Jag ska ta upp det med övriga ledningen, säger han.

Fotnot: Lärarfacken i Falun har inte gått att nå för en kommentar.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons