Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan får mer pengar

Annons

Skolorganisationen kommer att minska med 15 tjänster under läsåret 2005-2006. Även på andra kostnader ska det sparas.

Trots det räcker inte de pengar barn- och skolnämnden fått. Det fattas 5,5 miljoner kronor. Finansutskottet godkänner att barn- och skolnämnden får överskrida budgeten med detta belopp.

- Skulle vi spara 5,5 miljoner får det effekter och vi blir av med de så kallade Wärnersson-pengarna, säger kommunalrådet Peter Hultqvist, s.

- Vi skulle också få göra omfattande förändringar med klassammanslagningar och bussningar av elever till andra skolor än de normalt tillhör. Det är inte möjligt.

Han menar att det är ett sätt att värna kvalitén. Bakgrunden till att pengarna inte räcker är att elevbidraget minskar i takt med att eleverna blir färre. I år är det 208 färre elever än ifjol.

Elevbidraget ska täcka kostnader för personal, lokaler, undervisning, mat, hälsovård med mera.

- Det är inte så enkelt att bara ta bort pengar motsvarande elevantalet. Skolan har ändå kostnader för personal, lokaler och andra åtaganden, resonerar Hultqvist.

Det blir istället andra kommunala verksamheter som får spara de 5,5 miljoner kronor skolan behöver.

En sparplan ska tas fram och presenteras före sommaren. En annan modell för fördelningen av pengar till grundskolan ska också arbetas fram.

I finansutskottet reserverade sig oppositionsrådet Ulla Olsson, m, mot beslutet. Hon vill att barn- och skolnämnden själv ska se till att klara sig med de pengar som tilldelats.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons