Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan ett misslyckande

Annons

u Socialdemokraterna anser att partiet har uppfyllt flera av de löften som gavs inför kommunalvalet 1998.

Men det finns problem kvar att lösa.

- Ja, vi har problem. Det är ett misslyckande att ett antal elever går ut grundskolan utan godkända betyg.

Det sade Gunilla Nygren, ordförande för Ludvika Arbetarekommun, vid en pressträff på tisdagen. Vid träffen presenterade partiet sitt lokala valprogram.

Kommunalrådet Roger Stål uppgav att den senaste statistiken visar att åtta-nio procent av "niorna" går ut skolan utan godkända betyg i ett eller flera kärnämnen.

- Det är oroande och för oss helt oacceptabelt, skriver partiet i valprogrammet.

Gunilla Nygren:

- Det behövs fler vuxna i skolorna, exempelvis speciallärare och pedagoger.

- Vi måste kanske förstärka skolbudgeten inför 2003 så att vi kan få in fler vuxna, svarade Roger Stål på en fråga från NLT.

Däremot blir det efter årsskiftet troligen ingen fortsättning på projektet med arbetslösa som extra stödpersoner.

- De arbetslösa som funnits i skolorna har utgjort en mycket betydelsefull resurs. Nu är läget på arbetsmarknaden ett helt annat och det är inte rimligt att i fortsättningen betala en sån här satsning via arbetsmarknadsbudgeten, fastslog riksdagsmannen Per Erik Granström.

I valprogrammet skriver partiet att det är en "ambition" att bevara de små skolorna. Roger Stål kan inte tänka sig att det redan i höst är läge att besluta om nedläggning av ytterligare någon skola.

- Som det ser ut nu får vi framåt 2005-2006 stora bekymmer med ett minskat elevunderlag. Så 2004 eller så kan det vara dags att sätta ned foten och ta något beslut. Vi ska dock jobba för att behålla de små byskolorna för årskurserna ett-tre.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons