Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan där eleverna får ta ansvar på riktigt

Annons

16 ungdomar från åttan och nian vid Orsaskolan sköter varje år Orsa Grönklitts interna tv-kanal. Varje fredag klockan 08.00 är det en timmes direktsändning. Då har de fyra gäster i studion som blir intervjuade i direktsändning. De har också förberett ungefär fyra reportage från Grönklitt med omnejd.

- Reportagen kan vara allt från saker som händer varje vecka i Grönklitt, till exempel blåbärsrace för små barn, till reportage om andra arrangemang runt omkring, som ishockey och andra skridskoarrangemang, säger en av tjejerna i TV-Grönklitt, Isabelle Bäsén, 16 år.

Vid varje sändning är de fyra personer. Två är tekniker och två är programledare. Den ena teknikern är bildproducent, och väljer vilken av de två kamerorna som ska gå ut i sändning. Den andra ser till att inslagen sätts igång på rätt tidpunkt och håller koll på vilket ljud som ska sändas ut. Här gäller det att de båda teknikerna är synkroniserade, så att det inte kommer en svart ruta, eller musik vid fel tillfälle.

Daniel Riley Granberg ska göra sin första sändning nästa fredag.

- Jag ser verkligen fram emot det. Det ska bli jättekul, men tyvärr ska jag vara programledare. Det tycker inte jag är lika roligt. Jag är jättenervös, säger han.

Under en termin hinner eleverna vara både programledare och tekniker, då de gör ungefär fyra sändningar var.

- Ungdomarna blir några av Orsa Grönklitts ansikten utåt. Därför är det viktigt att ungdomarna i TV-Grönklitt tar sitt ansvar och tänker på vad som visas för våra gäster. Det tycker jag att de klarar på ett bra sätt, säger Grönklitts vd, Torbjörn Wallin.

För att få TV-Grönklittgruppen så bra som som möjligt, ordnas en uttagning. En uttagning där alla, som lämnat in en skriftlig ansökan om en plats i gruppen, får intervjua en person framför kameran. Sedan tittar en jury på intervjuerna. Juryn består av de tre medialärarna vid Orsaskolan samt en representant från Grönklitt. Det är även de lärarna, Henrik Göthberg, Christer Andersson och Monica Andersson, som håller i gruppen på skolan.

- Det är spännande med TV-Grönklitt. Det är roligt att få utveckla elevernas filmskapande, säger medialäraren Monica Andersson.

När man väl har plockat ut de 16 personerna, ska de bli ännu bättre. De har en veckas träningsläger i Grönklitt, där lärarna tränar upp elevernas intervjuteknik, filmteknik och gör dem till proffsiga redigerare.

- Den veckan hade vi jätteroligt. Vi fick göra provsändningar och lära oss mer om hur kamerorna och mixern fungerar. På kvällarna körde vi en del rollspelslekar för att öva upp intervjutekniken, säger Daniel.

- Hela TV-Grönklitt är jätteroligt, säger Isabelle Bäsén, och Marit Svälas håller med.

- Man lär sig mycket nytt som man inte skulle lärt sig annars i skolan. Personligen har jag lärt mig jättemycket, särskilt vad det gäller att våga prata inför folk, säger Isabelle.

Många av sakerna som sker i Grönklitt är under dagtid, då eleverna går i skolan. Och för att få ihop gäster och reportage krävs tid. Att filma ett reportage tar nästan en hel skoldag. Sedan ska det redigeras, och det tar minst dubbelt så lång tid som filmningen. Då kan det hända att de missar ett par lektioner den veckan.

- Om man har planerat bra, så behöver man inte missa så mycket. Sedan pratar man med läraren och får ta igen det senare. Men det har allt blivit några sena kvällar. Ett par gånger har vi suttit uppe till efter midnatt, berättar de.

Isabelle säger att det stora egna ansvaret de har bara är roligt, även om det kan vara jobbigt. Man känner sig mer vuxen på något sätt. I skolan kan det vara så att vissa inte bryr sig så mycket om inlämningsdatumen, men det fungerar inte här. Här är det verkligen på riktigt, berättar Isabelle Bäsén och de andra instämmer.

- Man försöker verkligen göra sitt bästa och ge allt, när man får ett sådant här förtroende. Man ger mer än i den vanliga skolan nu när det är på riktigt, säger Daniel.

TV-Grönklitt knyts samman med flera av de "traditionella" ämnena. Inte bara svenska, utan även till exempel teknik och SO kommer in på flera ställen. I studion har de även haft direktsända intervjuer på både engelska och tyska.

- TV-Grönklitt är en utomordentlig form av skola. Man ska vara i den miljö som ger bästa möjliga lärande, och det behöver absolut inte vara en skolbyggnad. Det är alltid viktigt att ha en tillit till ungdomar, säger Orsas skolchef, Lars Liljedahl.

Två år i rad har 15- och 16- åringarna i TV-Grönklitt skött den stora tv-skärmen vid världscuptävlingarna i längdskidor i Falun. Under själva tävlingen är det SVT:s bilder som sänds, men före och efter är det många intervjuer och kringarrangemang som ska filmas.

- Att få förtroendet att filma en världscuptävling är speciellt. Det var verkligen en jätterolig upplevelse. Vi fick inte alls mycket hjälp av produktionsbolaget, så vi fick klura lite och lärde oss jättemycket, berättar Isabelle och Marit.

När man gör så här mycket jobb och lägger ner så mycket tid vill man gärna ha något tillbaka. Därför bjuder Orsa Grönklitt ungdomarna på en avslutningsresa med hemlig destination. Förra året, och året innan, åkte de till Stockholm med studiebesök på flera ställen. På SVT fick de vara med i studion under programinspelning, och även själva prova på att spela in ett program. De besökte även Mekaniken, som är det produktionsbolag som gör bland annat Idol och där filmerna om Beck redigeras.

MATTIAS GÖTHBERG

Mer läsning

Annons