Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan behöver en halv miljon till flyktingbarn

Annons

Invandrargruppen, med controller Christer Sundahl i spetsen för representanter från skoldistrikt, flyktingmottagning och skolkontor vill vara ekonomiskt beredda.

En skrivelse om krav på ökad ersättning har nyss lämnats till socialtjänsten.

Invandrargruppens Christer Sundahl och skolchef Svante Hanses begär större tilldelning av de "öronmärkta" statliga schablonbelopp som socialförvaltningen får för varje flykting.

- Vi får fler flyktingar än skolan har budget till, säger Hanses.

Antalet flyktingar med barn och anhöriginvandring ökade i Falun under fjolåret. Under fjolåret anlände 58 flyktingar, år -99 och -2000 sammanlagt cirka 40 flyktingar.

- Ökade anslag är nödvändigt. Det behövs pengar både för flyktingbarnens undervisning i sitt modersmål och svenska för invandrare, påpekar Sundahl.

Flyktingmottagningens Moses Hadi är inte säker på hur många nya flyktingar som kommer till Falun.

Flyktingarna kommer bland annat från Säffle och Karlslunds flyktingförläggningar. Många av familjerna har flera barn. I Falun tas de emot av flyktingmottagningen, som ordnar boende, mat och hjälper dem att fylla i låneblanketter till CSN för så kallad hemutrustning. När de introducerats är det dags för skola och undervisning, av såväl barn som vuxna.

- I dagsläget får cirka 460 invandrar/flyktingbarn undervisning i sitt modersmål i Faluns skolor, påpekar invandrargruppens Christer Sundahl.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons