Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola saknar bygglov

Annons

Sedan oktober 2002 har asylskolans verksamhet i det gamla kommunalhuset i Långshyttan drivits utan bygglov.

Först i mars i år lämnade serviceförvaltningen in ansökan om bygglov för ändrad användning av byggnaden. Det i sin tur medförde att miljö- och byggförvaltningen genomförde en besiktning av asylskolan i april.

Besiktningen visade att byggnaden inte anpassats för att bedriva skolverksamhet. Brandskyddet visade sig vara undermåligt. Utrymningsväg från övre plan saknade skyltning och dörren ut till det fria var låst. Detta åtgärdades omgående.

Eftersom skollokalerna delvis finns på övre plan måste det finnas hiss, vilket inte finns i byggnaden. Ytterdörrarna gick trögt och måste förses med automatiska dörröppnare.

Protokollet från en tidigare besiktning av ventilationen är felaktigt och en ny besiktning måste genomföras.

Utomhus finns det ingen anvisad friyta för barnen att leka på. På baksidan av byggnaden finns en lämplig yta att använda om den inhägnas.

Eftersom byggnaden tagits i anspråk för skola utan bygglov, tas nu en byggnadsavgift på 5 600 kronor ut.

Miljö- och byggförvaltningen tillåter dock att skolverksamheten får fortsätta terminen ut i avvaktan på beslut om eventuellt bygglov. Ärendet kommer att behandlas i miljö- och byggnämnden den 14 juni.

Asylskolan har bedrivit undervisning för högstadieelever i byggnaden sedan oktober 2002. I år flyttade också de lägre årskurserna in i skolan.

Biträdande barn- och grundskolechef Torgny Karlsson ska i dag träffa Sven-Erik Lindgren på serviceförvaltningen och diskutera ärendet.

- Vi ser det gamla kommunalhuset som en tillfällig lösning i väntan på att få komma in i Jonsboskolan, säger Torgny Eriksson.

Asylskolan drivs med bidrag från Migrationsverket. Den interkommunala ersättningen bygger på att kommunen kan erbjuda undervisning under skolmässiga förhållanden.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons