Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola och barnavård i symbios - vision som blev verklighet

Annons

Redan 1999 gjordes en första trevare mellan kommunen och landstinget. Visionen var att föra samman den hälsovård som vänder sig till barnen.

Ett år senare hade en arbetsgrupp utsetts. Uppdraget var att förverkliga visionen. Under våren 2002 stod det klart att symbiosen mellan de båda offentliga förvaltningarna kunde genomföras.

Ett förslag till en gemensam organisation låg på bordet. Beslutsfattarna sa ja och verksamheten kunde inledas från och med höstterminen.

En termin senare står det klart att samarbetet slagit väl ut.

I torsdags kallade barn- och utbildningsförvaltningens företrädare tillsammans med distriktssköterskorna till en liten presskonferens på barnavårdscentralen.

Samtliga inblandade konstaterar att även om samarbetet fortfarande är en försöksverksamhet verkar det inte finnas någon anledning att återgå till det gamla.

- Jag skulle vilja se samma utveckling när det gäller skolpsykologen, påpekar förvaltningschefen Anders Hjelm.

Lise-Lotte Jansson noterar att den största vinsten i det här sammanhanget drar familjerna och i synnerhet barnen.

För såväl landsting som kommun är verksamheten ett nollsummespel. För kommunen betyder samarbetet exempelvis att man slipper anställa egen personal.

I stället "köps" tjänsterna av landstinget.

Belåtenheten avspeglas också hos de tre distrikts/skolsköterskorna som håller ett vakande öga på samtliga kommunens barn/skolbarn från noll till 16 år - totalt cirka 1 800 barn.

Maivor Laine jobbade tidigare som skolsköterska. Från och med augusti ifjol är hon anställd av landstinget.

Hon ansvarar för det norra området; Björsjö, Hagge, Harnäs, Gubbo friskola, Vinsbo samt delar av Bergaskolans högstadium.

Kollegan Ulrika Vieweg svarar för det centrala området; Röda Berga, Stegelbacken, Jobsbo friskola samt den andra hälften av Bergaskolan.

Helena Dorg, som ägnar cirka 0,25 procent av sitt arbete som distriktssköterska till barn/skolhälsovård, har Kyrkskolan i Söderbärke och Vads skola på sin lott.

Samarbetet har getts en prövotid på två år. Men redan i vår kommer en delutvärdering att utföras.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons