Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola för visionärer

Annons

Ingemar Grufman har tillfälligt lämnat sin uppgift som en av tre rektorer på Hagagymnasiet för att istället ägna sig åt ombyggnaden. Vid jul förra året började man flytta ut möbler och inredning. Den här terminen hålls två tredjedelar av alla lektioner på Tångringsskolan.

Just nu pågår dock inget byggarbete.

- Det är lite stiltje i väntan på det formella beslutet från kommunen som kan komma när som helst, säger Grufman.

Hittills har skolan fått ett modernt fotolabb, ny datasal, nyrenoverade bild- och musiklokaler samt en ventilationsanläggning installerad.

Den styrgrupp som arbetat med byggprojektet hade från början en betydligt större vision än vad kommunens budget räckte till.

- Vi ville ha en modern och flexibel skola med plats för 1000 elever. Hela skolan skulle byggas runt ett kulturhus med bibliotek, mediacenter och kafeteria, berättar Ingemar Grufman.

Men det skulle gå på 120-140 miljoner kronor, så styrgruppen fick tänka om.

- Istället har vi valt att satsa på den pedagogiska miljön och jag ser det lika mycket som ett organisationsprojekt som ett byggprojekt.

När den nya skolan står klar under 2006 ska den vara uppdelad i sex arbetslagsenheter.

I varje enhet är det tänkt att en grupp på cirka 120 elever och åtta lärare ska hålla till under merparten av lektionerna.

Lokalerna ska vara flexibla och innehålla allt från små avdelningar för grupparbeten till möjlighet att ha lektioner för fyrtio elever samtidigt. Eleverna kommer att ha sina skåp, soffor och även ett pentry i varje enhet.

- Det blir mer som en arbetsplats där eleverna även har möjlighet att göra läxorna på håltimmarna, säger Ingemar Grufman.

Hagagymnasiet kommer att ha plats för 720 elever, vilket kan bli trångt under den elevpuckel som beräknas bli cirka 900 elever under år 2007-2009.

- Vi är bara tjänstemän och får finna oss i politikernas beslut.

Dagens elever är emellertid inte särskilt intresserade av ombyggnaden, enligt Grufman.

- De som går i tvåan nu får kanske gå i den nya skolan i några månader. Men vi ska göra en drive med ettorna och försöka få dem att engagera sig mer, säger han.

Något som dock fick eleverna att reagera var när arkitekterna ville ta bort deras elevskåp.

- Det tyckte inte vi i personalen heller var någon bra idé, säger Ingemar Grufman.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons