Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola blir kulturhus?

Annons

Skolan har en fullvärdeförsäkring. Väljer kommunen att bygga upp en ny skola - en fastighet för samma ändamål som den förstörda - betalar försäkringsbolaget ersättning för produktionskostnaden. Väljer kommunen att ta emot ersättning och inte bygga nytt, baseras ersättningen på marknadsvärdet som i jämförelse med produktionskostnaden för ett nybygge ligger väsentligt lägre. Det handlar sannolikt om mindre än hälften av produktionskostnadsvärdet.

Färdriktningen är inte klar ännu, men det mesta talar för att Mora kommun väljer att bygga nytt och att det blir en byggnad för skoländamål för att trygga de närmaste årens behov. När elev-

antalet senare sjunker, allt enligt föreliggande prognoser, kan den här byggnaden omvandlas till kulturhus.

2006 frigörs Mora kommun från det 20-åriga kontrakt som på ett obegripligt sätt tecknades 1986 av dåvarande kommunledning gällande nuvarande lokaler på Köpmannagatan.

Enligt vad tidningen erfar pågår diskussioner i den här riktningen. Kommunalrådet Lars Matsson-Frost vill varken bekräfta eller dementera, men utlovar information inom kort.

Lennart Katrin vid teknik- och fritidsförvaltningen säger att enligt försäkringsbestämmelserna ska en nyproduktion som uppföres vara för samma ändamål som den förstörda. Däremot behöver man nödvändigtvis inte bygga på samma plats.

- Man får faktiskt bygga var som helst i Sverige, säger Katrin.

Att efter brand använda försäkringspengarna på annat sätt än att bygga upp det raserade komplexet är inget nytt i Mora kommun.

Amu-branden i Öna, kom nästan på beställning, gav friskt kapital till uppförandet av Mora Utbildningscentrum, MUC.

När ett dagis genom brand förstördes i Kättbo pytsades försäkringspengarna därifrån in i utbyggnaden av Färnäs skola.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons