Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsvandal var en tjäder

Annons

Tuppen orsakade omfattande skador på skogsplanteringen. Av 1600 tallplantor förstörde den 1500, så Stefan Mattson ansökte om tillstånd att fälla tuppen hos Länsstyrelsen. Ansökan bifölls och nu är tuppen tagen av daga.

- Jag gick ut på hygget och då satt han där. Det är lite synd tycker jag, men jag var tvungen, säger Stefan Mattson.

Stefan Mattsson hade tidigare försökt skrämma bort tjädern, men den kom tillbaka varje gång.

- Han har inte brytt sig, han var inte rädd av sig.

Det var i våras som Stefan Mattsson satte skogen och nu får han alltså plantera om till hösten. När tallarna planteras ut är de endast cirka 15 centimeter höga.

Tuppen har Stefan Mattson givit bort till några vänner som troligen kommer äta upp den.

Maria Nilsson är skogsvårdskonsulent på Skogsvårdsstyrelsen och hon inspekterade skadorna efter tjädertuppen. Enligt henne är det ovanligt att tjädrar förstör skog.

- Tuppen har hittat nästan varenda planta. Just den här marken är väldigt bördig med mycket gräs och andra växter så han har verkligen letat.

Älgar utgör annars det största hotet mot ung skog, men de ger sig på plantorna när de blivit lite större och då oftast på vintern.

- Den här tuppen verkar ha varit lite speciell eftersom markägaren vid flera tillfällen försökte jaga bort den. Planteringen låg dessutom nära bostadshuset, så den har inte varit skygg av sig.

Varför lämnade tuppen lärkträds-plantorna ifred?

- Det var nog en smaksak, tuppen föredrog väl helt enkelt tall.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons