Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmuseum flyttar till kulturlada

Annons

Rune Selemark i Marnäs skänker sitt skogsmuseum till Envikens hembygdsförening. Den fick i går 25 000 kronor i bidrag för att flytta en lada till Görasgården och bygga upp museet där.

Rune Selemark är en skogens man. Han arbetade som skogvaktare i 30 år för Kopparfors. Och under den tiden, och även långt före dess, samlade han på sig gamla skogsbruksredskap och annat som hörde skogsnäringen till.

När han vid pensioneringen flyttade till Marnäs byggde han där upp sitt skogsmuseum som sedan dess har haft många besökare.

Hur många föremål det innehåller har Rune ingen aning om. Men han har inriktat sig på att ordna allt så pedagogiskt som möjligt för att riktigt kunna visa hur skogsarbetet fordom bedrevs.

Men nu börjar han känna av åldern och oroades för hur det skulle gå för museet när han inte längre orkade med det. Han erbjöd Envikens hembydsförening sin samling.

- Den hör hemma här i Enviken för det var skogen som gjorde att Enviken blomstrade. Allt folk häromkring arbetade ju i och med skogen. Men nu är det inte så många som gör det, säger Rune Selemark.

Och hembygdsföreningen ville ha hans samling. Problemet var bara var man skulle kunna visa den då det är trångt på Görasgården.

Men en lada som föreningen erbjöds för flera år sedan kommer nu väl till pass. Den har tidigare varit linskäkt och trösklada och ligger vid ån i Enviksbyn.

Hembygdsföreningen bad om ett bidrag på 25 000 kronor för att flytta upp ladan till Görasgården och det beviljade kulturnämnden. För att renovera ladan tänker hembygdsföreningen söka hjälp av olika aktörer som är knutna till skogsnäringen.

Om allt går som tänkt vill hembygdsföreningen på det övre planet visa upp linhantering då delar av linskäkten finns kvar. På bottenvåningen ska Rune Selemarks museum flytta in och glad är han för då får hans skapelse fortleva.

- Jag kan ju lika gärna åka dit och guida likväl som jag gjort här hemma så länge jag orkar, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons