Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmaskiner sargade vandringsled

Annons

- Jag nästan grät när jag såg hur det såg ut här. Här var det en gräsbevuxen gammal stig som är flera hundra år gammal.

- Den går upp mellan de gamla bosättningarna och till toppstugan. I gästboken där uppe finns det över 1 000 namn inskrivna, så det har varit en välbesökt turistmål på senare tid, berättar Sven-Gunnar Olsson.

Han tog kontakt med Stora Enso och skogsvårdstyrelsen för att få en förklaring till hur detta kunde inträffa. Stora Enso har sedan varit i kontakt med honom och både förklarat och beklagat det inträffade.

- Det måste vara något fel på skogsbolagets planering vid avverkning. Maskinförarna måste ju informeras om var de får köra. Extra dåligt tycker jag det är då skogsbolaget skryter om sin miljöcertifiering, säger herr Olsson.

Enligt Lars Hammar, skogsvaktare och driftsplanerare vid Stora Enso i området, har vandrings-leden använts vid ett flertal tillfällen i samband med skogsavverkning.

- Redan för 40 år sedan körde man traktor på vandringsleden och därefter ytterligare ett par gånger. Mellan varje gång har marken "läkt ihop" och blivit bevuxen igen. I höstas användes stigen när vi avverkade greminiellaskadad skog i området. Skadorna då blev tyvärr större än förut och vi beklagar detta, berättar Lars Hammar.

Skogsvaktaren förklarar valet av vägen med att det inte finns så stor möjlighet att gå bredvid leden. På mossen intill leden är det inte möjligt att köra skogsmaskinerna.

Den skadade vandringsleden har reparerats, de djupa hjulspåren har planats ut och en jordvall har placerats vid sidan som gångväg.

- Vi har nu reparerat den del av leden som blivit skadad. Sedan tar det en tid innan det börjar växa, men jag är helt säker på att det kommer att göra det igen, säger Lars Hammar.

Sven-Gunnar Olsson tycker inte att skogsbolaget har reparerat vandringsleden på ett tillfredställande sätt.

- Dom skulle ha fyllt ut den här djupa rännan, nu rinner det hela tiden vatten där. Nivåskillnaden mellan stigen förr och nu är på vissa ställen en halv meter eller mer. Jag förstår inte hur det någonsin ska kunna bli som förr, säger Sven-Gunnar.

Eva Lindberg från skogsvårdsstyrelsen har varit ut och tittat på den reparerade stigen. Myndigheten har också godkänt på vilket sätt skogsbolaget har reparerat vandringsleden.

Något förbud mot att i framtiden använda vandringsleden som traktorväg finns inte så länge marken inte skogsbereds och maskinerna inte förstör.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons