Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsmarodörer

Annons

Under våren har en vacker och inbjudande, väl utnyttjad skogsstig i Faluns närområde förstörts av en skogsentreprenör, som tycks vara både okunnig och helt struntar i andra värden och intressen än de krassa ekonomiska.

I skogsvårdslagen med råd och föreskrifter finns tydligt angivet att bland annat stigar av allmänt intresse ska skyddas mot förstörelse. Skador som uppstått i samband med avverkning ska lagas. Den här stigen förband elljusspåret i Gruvriset-Samuelsdal med Källviksbacken, har varit tydlig och ensam i sitt slag i området och var sannolikt åtskilliga decennier gammal.

En lång sträcka av den är nu helt förstörd. Det än mer märkliga i fallet är att gallringen föregicks av en röjning, där stigen ordentligt städades från ris och därigenom kunde ha bevarats från skador. Det hade varit mycket lätt och självklart att därefter inte fälla träd och ris och inte köra tunga traktorer precis uppe i stigen.

Enklast är det att undvika att skador uppstår. Det brukar kallas planering och hänsynstagande, i detta fall helt åsidosatt. Nu är det tyvärr inte första gången som sådant här inträffar utan konsekvenser och rättelser. I närområden borde det vara särskilt angeläget med hänsyn till boende, naturintressen och friluftsliv.

Alltfler promenad- och upplevelsemöjligheter förstörs av det moderna skogsbruket utan påföljd. Skogsvårdsstyrelsen har samhällets uppdrag att bevaka att skogsvårdslagen följs och att följa upp felsteg. Vad gör Skogsvårdsstyrelsen i detta fall?

Ledsen skogsvandrare

Mer läsning

Annons