Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogshistoria hotad

Annons

Siljansfors skogsmuseum byggdes upp med hjälp av AMS-medel och kommunen äger anläggningen sedan mitten av 1970-talet. Museet drivs som en kommunal stiftelse med självständig förvaltning.

Olof Ejstes är ordförande i stiftelsens styrelse och företräder, tillsammans med tre ledamöter, Mora kommun. I styrelsen ingår även representanter för Dalarnas museum, Skogsvårdsstyrelsen, Sveriges lantbruksuniversitet och Föreningen Siljansfors.

I skrivelsen till kommunstyrelsen skriver Ejstes att det budgeterade underskottet för 2004 är 133 000 kronor och frånräknas avskrivningskostnader blir underskottet 88 000 kronor. Den 1 januari i år var stiftelsens likviditet 215 000 kronor och därav är en likviditetskris att vänta om något år.

Vad händer vid en likvidation?

- Enligt stiftelsestadgarna överlämnas anläggningen till kommunen som då har att ta ställning till att riva eller fortsätta verksamheten, säger Olof Ejstes som tillägger att han inte tror att det ska behöva gå så långt som till likvidation.

- Det är av den anledningen vi vill förklara situationen för kommunens styrande.

- Tidigare hade skogsmuseet, räknat i dagens penningvärde, ett årligt kommunalt bidrag på 170 000 kronor. Det har nu reducerats till 100 000 kronor.

Förutom det ekonomiska stödet skötte kommunen de administrativa uppgifterna, tjänster museet nu får köpa.

- Till detta ökar driftskostnaderna för varje år och finns inte tillräckligt med pengar blir underhållet eftersatt och det i sin tur minskar attraktionskraften på anläggningen, säger Ejstes.

Museet lockar 6 000-7 000 besökare varje år, men Ejstes säger att juni månad i år var en katastrof besöksmässigt.

- En anläggning av den här typen är beroende av stabilt väder för att locka publik och det hade vi tyvärr inte under inledningen av sommaren, konstaterar Ejstes.

- Trots knappa resurser sker ändå en viss utveckling av museet. Vi fick bland annat som donation en lokomobil som vi ser som ett fint tillskott i samlingarna. Även vissa delar från nedlagda Silvanum i Gävle har vi tagit över, men personligen tror jag att det krävs ett större grepp och ett nytänkande för att öka museets attraktionskraft.

Ärendet kommer att behandlas i samband med kommunstyrelsens budgetberedning den 4-5 oktober.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons