Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsfrågor för kvinnor

Annons

Ett fyrtiotal kvinnor hade hörsammat inbjudan och kom till Garpenbergs utvecklingscenter som före detta Skogis nu heter. Projektledare är skogsingenjören Inger Hallgren med djupa rötter i Jämtland.

Just nu bor hon i Hedemora för att vara nära Mellanskogs kontor som hon har som arbetsplats. Inger Hallgren äger ingen egen skog men brinner för skogsfrågorna.

- En tredjedel av de privata skogsägarna är kvinnor och då är det viktigt att lyfta fram frågorna i ett kvinnligt perspektiv, säger Inger Hallgren.

Till sin hjälp hade hon Ingrid Flygare som föreläste om jakten och vad den betyder för ekonomi och turism. Hon är jägare och fick endast två kvinnor i församlingen att räcka upp sina händer på frågan hur många som jagar?

Projektet kvinnliga skogsägare har bedrivits i Avesta och Hedemora-regionen sedan sommaren 2002 och som fortgår fram till våren 2005. Syftet är att ändra strukturer och bryta mönster i det traditionella skogsbruket.

Det råder en stor snedfördelning mellan andelen kvinnor som äger skog och de som återfinns i ledande befattningar inom skogsägarkretsar. Även andelen kvinnor i andra skogliga aktiviteter är låg. Därför krävs det att kvinnliga skogsägare synliggörs.

Med hjälp av projektet ska kvinnorna bli mer aktiva som skogsägare och skapa nätverk som leder till mer kunskap för att stärka rollen som skogsägare.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons