Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogschefen Ola fyller 65

Annons

Ola Hermansson föddes i Färnäs och direkt efter skolan började han jobba i skogen med svans, yxa och barkspade.

1956 fick han sitt första lönekuvert vid Siljanssågen där han jobbat under hela sin yrkesverksamma tid.

- Jag har faktiskt aldrig sökt ett jobb och även om jag saknat utbildning blev jag så småningom skogvaktare och sedermera skogschef och råvaruansvarig vid sågverket, säger jubilaren som av sin far fick med sig uppmaningen; gör rätt för dig. Det har han försökt leva efter.

Han blev tidigt i livet kommunalpolitiskt engagerad för moderaterna. Har jobbat politiskt både i Mora och Orsa kommuner. Dessutom i landstinget och länsstyrelsen.

1982 var han nominerad på valbar plats till riksdagen, men han tackade nej.

- Man kan inte sätta sig i Stockholm när man är vildmarksmänniska. Det var skälet, motiverar Hermansson som hoppade av sina politiska engagemang när arbetsgivaren antydde att han var borta ganska mycket.

Skogen har alltid legat Ola Hermansson varmt om hjärtat och när han tycker debatten blir alltför snedvriden kan han inte hålla käft.

- Ta björnforskningen som exempel. Den har pågått under 25 år utan att det kommit fram någonting vettigt. Ändå får de fortsätta med att orsaka kostnader och lidanden.

- Det här är folk som tillhör forskarträsket. Det forskar mot ett resultat som redan är känt, säger Ola Hermansson som lovar fortsätta vara kritisk, inte minst när han tycker det spårar ur gällande vilt och andra skogliga angelägenheter.

Efter hjärtproblem under 1990-talet började Hermansson jobba halvtid och den 1 augusti lämnade han tjänsten vid Siljanssågen för gott efter nära 50 års anställning.

Han sitter dock i styrelsen för Siljan Timber och han är ordförande i Föreningssparbanken och har även ordförandeposten i Inland Wood som sysslar med forskning och vidareförädling av trä.

- Sverige är världens största exportör av sågade trävaror, alltså halvfabrikat. Det är naturligtvis vansinnigt att vi inte behåller även vidareförädlingssteget inom landets gränser.

Här gäller att påverka designers och arkitekter så att vi framöver kan vända trenden och få en ökad träanvändning, summerar skogskarlen Ola Hermansson som inte vill ha någon uppvaktning på bemärkelsedagen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons