Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbruk på ett annorlunda sätt

Annons

Lars Hellander äger marken med de konstiga byggnadsverken.

- Vi brukar ha sommarläger där, det stämmer, säger han.

De senaste 20 åren har han tillsammans med en tysk och en österrikare drivit kurser i skogshållning. Kurserna hålls utifrån ett antroposofiskt synsätt.

- I dagens skogsbruk ser man bara till ekonomin. Man vill tjäna pengar, men tänker inte på hur nästkommande generationer drabbas av att man tänker kortsiktigt, säger Lars Hellander.

Enligt honom är dagens forskning finansierad av dem som den gagnar. Skogsindustrin betalar forskare som kommer fram till resultat som gynnar industrin.

Skogskursen handlar om hur man får ett hållbart skogsbruk, om miljöförstöring och att det är viktigt att blanda träd i en skog för att skogen ska bli motståndskraftig.

Vissa år har kursen haft 80 deltagare men nu försöker man hålla sig till ett 30-tal.

Vad används den cirkelformade muren till?

- Där bränner vi gamla träd och växter. Vi bränner dem först en gång, sedan bränner vi kolen vi får fram. På så sätt får vi fram ren mineral som vi sprider ut i skogen och tillbaka i kretsloppet. Förra året vi hade kursen var det eldningsförbud, därför står tunnor med kol som bara bränts en gång där.

Vad gör ni mer på lägret?

- Vi arbetar i skogen och har föreläsningar om alternativt skogsbruk. Vi odlar också träd på stenhögar som är fyra meter höga. Träd som växer på stenhögar tar upp solvärmen från stenarna och får näring från regnvattnet och marken.

På flera ställen finns också blottlagda rötter. Runt träden har jorden runt rötterna tagits bort.

- Man blottlägger rötter för att påverka trädets kvalitet. Vi har också gjort det för att studera rotsystemen hos träd.

Hur mår träden när man gör så?

- Träden mår utmärkt. De har ett gigantiskt rotsystem och vi blottlägger bara en liten del av det. Blottläggningen har flera positiva effekter för trädet och via rötterna kan man styra trädets tillväxt.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons