Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbranden i Särna förstörde 1 000 hektar

Annons

Vid tiotiden på fredagskvällen börje eldfronten att närma sig bebyggelse.

- Dessbättre har vi klarat alla byggnader, även om det har varit nära i något fall. De boende i en gård valde också att evakuera, med tanke på att deras hundar inte mådde bra av all brandrök.

- Ordern som gällde var också att alla tillgängliga resurser skulle sättas in om något hus var hotat. Även om branden inte var långt från bebyggelsen, var det aldrig någon riktig kris, förklarar Jan-Olov Olsson.

Det område som drabbats av skogsbranden är allt från myr till avverkningsbar gammelskog.

- Brandområdet är enormt stort. Från marken ser man att det brunnit rejält, men man måste flyga över området för att kunna skapa sig en helhetsuppfattning. Själv har jag aldrig varit med om en lika stor skogsbrand under mina 30 år i räddningstjänsten, säger Jan-Olov Olsson.

Som exempel kan nämnas att 1000 hektar motsvarar ett område på drygt tre gånger tre kilometer.

Det som räddade situationen och som gjorde att branden kunde ringas in, var att markpersonalen fick hjälp av fem helikoptrar.

- Utan helikoptrarna vet jag inte hur det här hade slutat. De har varit nödvändiga för att få fram vatten till områden, som annars är svåra att komma åt.

Vid lunchtid på lördagen förstärktes markpersonalen med 20 man från hemvärnet.

- Tidigare hade vi inriktat oss på att få kontroll över branden i kantområdena. Nu har vi delat in brandområdet i två delar, där hemvärnsmännen går in och släcker de eldhärdar som finns kvar.

Eftersom det fortfarande finns både glöd och brandhärdar lite överallt i området, samtidigt som det blåser, vågar Jan-Olov Olsson inte säga att faran är över.

- I nuläget har vi branden under kontroll, men det kan svänga snabbt. Det som skulle hjälpa oss nu är ett riktigt kraftigt skyfall, säger räddningschefen.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons