Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand var hyggesbränning

Annons

Vid 19.45-tiden i går kväll kontaktades SOS alarm i Falun av ett antal personer som sett en rökpelare söder om sjön Hörken, sydost om Grängesberg.

Brandstyrkorna i Ludvika och Grängesberg skickades ut - totalt åtta man och tre fordon.

Till klockan 20.45 letade de sedan efter branden. Det var först då som räddningstjänsten i Ludvika kontaktade vakthavande i Kopparberg, för att be honom skicka ut deras styrka, då branden låg bättre till för dem. Strax innan dess hade också brandflyget lyft från Avesta flygfält.

- Svaret vi fick från Kopparberg var att branden i själva verket var en anmäld hyggesbränning, berättade Åke Larsson, vakthavande befäl vid räddningstänsten i Ludvika, efter att styrkan åter kommit till stationen.

- Det som hade skett var att SOS i Örebro hade glömt att anmäla hyggesbränningen till SOS i Falun.

- Anledningen till att informationen inte fördes vidare är den mänskliga faktorn, fortsatte Larsson.

- Troligtvis var de som tog emot informationen om hyggesbränningen inte så insatta i det geografiska problemet.

- Givetvis är det inte bra när sådant här händer. En sådan här rökpelare syns flera mil, och mellan 50 och 100 personer kontaktade SOS i Falun angående branden.

- Jag vet att liknande händelser har inträffat förr, men det hör inte till vanligheterna. Vanligtvis skickas information om kontrollerade bränder som kommer att äga rum nära länsgränsen vidare till Falun.

- Det förhindrar att vi rycker ut i onödan, som vi gjorde nu.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons