Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand rasar utanför Strömstad

Annons

60 personer kämpade på söndagskvällen med att hindra en stor skogsbrand i norra Bohuslän från att sprida sig.

Branden startade i onsdags eftermiddag när blixten slog ner i området, drygt en mil sydost om Strömstad. Eftersom det då endast brann i ett område med ljung och mossa trodde räddningstjänsten att man skulle klara av att hindra elden från att sprida sig till den närliggande tätbeväxta granskogen i området.

Ett område på två kvadratkilometer brann på söndagskvällen. 40 brandmän från fem räddningstjänster och 20 militärer kämpade med elden under kvällen och natten. Tidigare har också frivilliga deltagit.

På söndagseftermiddagen kantrade vinden och nu blåser den mot norr där det är mycket produktiv skogsmark, sade Peter Birgersson, informationschef vid Strömstad kommun, till TT på kvällen.

Granskogen är lättantändlig och marken kruttorr. Bohuslän har fått förhållandevis litet nederbörd under sommaren. Räddningsmanskapet kan inte släcka elden med nuvarande resurser.

Vi kommer inte att klara av att släcka den utan hoppas på regn i veckan. Till dess försöker vi bara se till att den inte sprider sig, sade Peter Birgersson.

Ingen bebyggelse var hotad på söndagskvällen. Närmaste gård ligger ungefär 500 meter från elden. Där finns tre personer samt får och höns.

De helikoptrar som hade hjälpt till under dagen ställdes av inför söndagsnatten. De skulle åter tas i bruk på måndagsmorgonen.

TT

Mer läsning

Annons