Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand - igen

Annons

De som skötte hyggesbränningen tappade kontrollen och elden spred sig rekordsnabbt utanför det område som skulle brännas. Malungs brandkår tillkallades och en helikopter deltog i släckningsarbetet. Ett tjugotal man arbetade under eftermidagen och kvällen med att släcka skogsbranden.

Släckningsarbetet blev ganska svårt eftersom det tidvis var en hård vind. På torsdagskvällen brann det fortfarande för fullt och brandmännen hade fullt arbete med ett bemästra elden.

Det riktades också kritik mot skogsbolaget Korsnäs sätt att hantera hyggesbränningarna.

- Det kan inte vara acceptabelt att man inte har personella resurser i samband med en hyggesbränning utan det ska sluta på det här sättet, sade en av brandmännen.

Han anser att man kan kräva att man på ett betydligt säkrare sätt hanterar sina hyggesbränningar. Två bränder under tre dagar som följd avokontrollerade hyggesbränningar är inte något man ska acceptera, menar brandmännen.

Det gick även på torsdagseftermiddagen ett larm om en eventuell skogsbrand vid Öjslybergets fäbodar, nordöst om Öje. Men det visade sig dessbättre inte handla om någon skogsbrand.

Faran för skogsbränder i Malungs -trakten är just nu mycket stor eftersom det är mycket torrt i markerna. Med tanke på värmen och torkan och en tidvis ordentlig vind under torsdagen var det förmodligen oklokt att ha en hyggesbränning. Det visade sig för andra gången på tre dagar att man inte klarade av att hålla elden inom det område som var avsett för hyggesbränning utan man måste ta hjälp av brandkår för att klara av situationen.

Sent på torsdagskvällen pågick fortfarande släckningsrabetet. Det gick heller inte att få fram någon uppgift hur stort om område som hade bränts av.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons