Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbrand gynnar floran

Annons

- Det är framför allt för miljöns skull, fortsätter Tom Eriksson. Det finns många växtarter som är beroende av eld. Skogsbränder har inträffat sedan urminnes tider, men numera släcker man dem alltid.

Skogsbränningen i skogen mellan Stensbo och Östanbjörka genomförs i två omgångar. Tidigt i går morse påbörjades den första, på måndag morgon börjar nästa.

Femton personer finns på plats för att se till att elden håller sig kvar på de 50 hektar skog som ska behandlas enligt den internationella miljöcertifieringen FSC. Tom Eriksson är en av dem:

- Klockan sju i torsdags morse var vi här och gjorde i ordning brandgator, slangar och vattenbassänger. Och innan vi tände elden i morse kontrollerade vi noggrant hur vindarna blåste.

- Det är viktigt att elden brinner mot vinden. Annars kan den börja hoppa och sprida sig åt alla håll.

Det är just vad som händer några minuter senare. Elden får fart och lyckas korsa en av vattengatorna. Tom Eriksson och hans kollegor bestämmer sig för att släcka den och vänta ut vinden i några timmar. Man vill inte ta några onödiga risker.

- Jag har aldrig varit med om att det gått fel men jag vet att det har hänt på andra håll, säger han. När elden väl börjar sprida sig så går det fort.

Vid sidan av branden är luften het. För att orka gå nära med vattenslangen ser Tom Erikssson och Fredrik Jansson till att dricka mycket vatten och äta salt - det kan ta ett bra tag innan elden är släckt. Efter en omfattande bränning kan man få vakta marken i mer än en vecka, förklarar de. I synnerhet när den är så torr som nu.

- Vi måste passa på att elda när det är sådant här väder, säger Tom Eriksson. Om marken är fuktig så tar det inte tillräckligt djupt.

Han hävdar att skogsbränningen ger resultat på naturen direkt.

- Framför allt så märker man att det blir fler insekter i området. Det är nästan outhärdligt att sitta brandvakt i bland.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons