Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägarskatt blir riksdagsfråga

Annons

Skatten för en del av skogsägarna i Björbo blev hastigt och mindre lustigt mer än fördubblad.

Det har föranlett Rolf Gunnarsson, m, att fråga finansminister Bosse Ringholm, s, om han kommer att vidta åtgärder som garanterar att den skattesats som gäller vid starten för en omarrondering också gäller när förrättningen avslutas.

För att förbättra ägostrukturen och förutsättningarna för ett rationellt skogsbruk har myndigheterna på olika sätt stimulerat till och genomfört en rad omarronderingar.

Det gäller inte minst i Dalarna, där ägosplittringen i vissa områden beskrivits som "den värsta i landet".

Bland de områden som just nu är föremål för omarronderingar märks Björbo, där en stor del av skogsägarna är upprörda över att skatteförutsättningarna förändrats sedan förrättningen inleddes.

De skogsägare som under förrättningen minskat eller helt avstått sina innehav kan bli tvungna att betala 27 procents skatt - trots att myndigheterna i samband med att omarronderingen inleddes informerade om en möjlig reavinstbeskattning på omkring nio procent.

Just den låga reavinstschablonen gjorde att flera markägare bestämde sig för att avstå sina innehav, vilket ansågs underlätta möjligheterna att i en ny skiftesplan skapa ändamålsenliga fastigheter.

- Jag har förstått att många skogsägare i Björbo är arga och besvikna över hur myndigheterna agerat. Jag har full förståelse för att de kräver att den skattesats som gällde vid starten också ska gälla efter genomförandet. Nu vill jag veta vad finansministern tycker om det här, säger Rolf Gunnarsson, moderat riksdagsman från Falun.

Under torsdagen tog han i riksdagen upp problematiken genom att ställa en skriftlig fråga till finansministern. Han skriver att förändringar av beskattningen riskerar att spräcka de kalkyler som skogsägare har inför och under omarronderingar.

- Skogsägare i Björbo har fått tre olika besked om skattesatsen. I april 1995 utlovades en beskattning på 8,1 procent, i oktober 1999 kom ett nytt besked om 13,5 procents skatt och i september i fjol fick skogsägarna besked om att skattesatsen var 27 procent, berättar Gunnarsson, som tillägger att "denna handläggning har lett till stort missnöje och dessutom gett stark misstro mot myndigheter, som man anser inte kan stå för givna löften".

Gunnarsson skriver vidare att skogsägare känner sig grundlurade och han undrar om finansministern kommer att vidta några åtgärder.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons