Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägarna och naturvärden

Annons

Svar till Thomas Björklund, 24maj:

I en debattartikel skriver Thomas Björklund, ordförande för Skogsägarna Mellanskog, två mycket underliga påståenden. Det första handlar om bristen på skötsel i reservat, det andra om skogsägarnas skapande av naturvärden. Därför vill jag fråga Mellanskogs ordförande detta:

q Var finns de skyddade reservaten i Dalarna vars naturvärden har gått förlorade genom att man inte har skött dessa?

Det är en myt (som Bo Dockered börjat sprida) att naturvärden går förlorade på grund av dålig skötsel. Skogsskötsel förekommer normalt inte i Dalarnas reservat, utan skogen lämnas för fri utveckling.

q Var finns de skogsområden med höga naturvärden som skapats genom skogsbruk?

Skogsområden som har skötts av skogsägare har normalt inte kvar några större naturvärden, just på grund av skogsskötseln. De områden som har höga naturvärden är de som har undgått skötsel.

Det är bra att Mellanskogs medlemmar sparar skogsområden för naturvårdsändamål frivilligt. Tyvärr har det visat sig att det ofta inte är de områden med de högsta naturvärdena som sparats. De områdena har heller inte något juridiskt skydd, vilket gör "skyddet" väldigt svagt.

Jag respekterar skogsägarnas engagemang för sin skog när det gäller produktionsmålet. Tyvärr finns inte samma engagemang och ansvar när det gäller naturvården. Om Björklund som ordförande inte respekterar och känner samma ansvar för naturvård som för produktion, vad ger det för signal till medlemmarna?

Mattias Ahlstedt

Naturskyddsföreningen i Dalarna

Mer läsning

Annons