Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare ska få säga sitt

Annons

Under drygt ett år har omarronderingsplaner dryftats för byarna Ovanmyra, Lenåsen, Västanå och Solberga i Boda socken. I byarna finns i dag 300 markägare med totalt 1 760 skiften. Lantmäteriet menar att antalet skiften måste minskas för att inte bygdens skogsbruk ska kvävas.

Många markägare har visat stor tveksamhet - andra har ställt sig positiva till planerna.

För att underlätta förutsättningarna har lantmäteriet tagit fram en ny modell där staten garanterar kostnaden om omarronderingen inte blir av. Samtidigt ska arbetet att ta fram en preliminär skiftesplan underlättas.

- Nu vill vi komma i kontakt med markägarna så vi får veta vad de vill. Önskemålen ska ligga till grund för den preliminära skiftesplanen. Utifrån den kan vi sedan göra en opinionsanalys. Med en färdig preliminär plan vet skogsägaren vad han har - och vad han kan få. Det blir lättare att ta ställning för eller emot en omarrondering, säger lantmäteriets Mats Back.

De senaste omarronderingarna i närområdet har varit turbulenta. I Gagnef omformades Göran Pers 250 skiften till tre.

- Första tanken var som för många i Bodabygden tveksamhet. Jag tänkte på kostnaderna. Men i dag är jag bara glad. Tidigare gick hela semestern åt att hålla rågångarna öppna mellan skiftena, säger han.

Skogsägaren Erik Sjöberg i södra Venjan har samma erfarenheter.

- I dag är jag tacksam för att lantmäteriet drev igenom detta. Mitt råd till skogsägarna i Bodabygden är att gå till informationsmötena och lyssna till vad lantmäteriet och skogsvårdsstyrelsen har att säga. Sedan är det dags att tänka efter - inom familjen - hur man vill ha det. Jag har inte ångrat mig. Nu slipper jag leta skiften en halv arbetsdag varje gång jag är ute i skogen, säger Erik Sjöberg.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons