Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsägare kräver ökad avskjutning

Annons

Ungefär en tredjedel av tallstammarna har skadats av älgar, visar en inventering som Skogsvårdsstyrelsen gjort.

Skogsägarna ställer krav på ökad avskjutning och exempelvis Järna jaktvårdskrets höjer avskjutningen med 22 procent jämfört med älgjakten för två år sedan.

- 5,7 procent av tallstammarna har färska älgskador, berättar Magnus Hedspång, som tillsammans med Johan Tidigs från Leksand gjorde en älgskadeinventering i maj, söder om Dalälven i Vansbro kommun.

Skogsvårdsstyrelsen och även många markägare vill inte acceptera mer än två procents färska älgskador per år. Till de 5,7 procenten nya skador kan läggas gamla skador på 27,8 procent av de tallstammar som inventerats.

Tallar upp till fyra meters höjd har undersökts. Magnus räknar med att ytterligare tallar kommer att skadas i de undersökta bestånden innan de blivit så höga att älgarna inte längre betar av dem.

- Det kan bli uppemot 50-60 procent skadade stammar, tror Magnus. Under trädens omloppstid ska bestånden röjas och gallras, så då kommer en del av de skadade träden att tas bort. Vid en framtida slutavverkning är förmodligen antalet skadade träd något mindre, även om det kanske är tillräckligt många för att skogsägarna ska drabbas ekonomiskt av att älgar betat och skadat en del av deras träd.

- Det är framtida generationer som drabbas av ett minskat sågutbyte, en älgskada läks inte, den finns kvar i stammen för alltid, säger Magnus Hedspång.

Skogsvårdsstyrelsen har informerat jaktvårdskretsarnas styrelser om omfattningen av älgskadorna.

- Vi är överens om att jakttrycket på älg ska öka, förklarar Magnus Eriksson som är ordförande i Järna jaktvårdskrets.

Enligt Magnus Eriksson ökar älgstammen och nu ska jägarna höja jakttrycket där älgstammen är störst. Förra året hade Järna jaktvårdskrets licens på 180 vuxna älgar, varav jägarna sköt 164. Inför årets jakt har licensen höjts till 220 vuxna älgar. Det finns ingen begränsning på kalvavskjutningen men kretsten har målstättningen att den ska uppgå till 50 procent.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons