Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogen skyddad två år till

Annons

Ett permanent skydd för Rottnebyskogen har varit på tapeten i flera år. Enligt Falu kommun är det skogens bestånd av gammal tallskog som är värdefull att bevara. Skogen anses dessutom viktig för Faluns friluftsliv eftersom det är unikt att ha en så gammal skog så nära en tätort.

Förhandlingar pågår nu mellan stadsbyggnadskontoret och markägare Mikael Styrman om att kommunen ska köpa hans del av Rottnebyskogen:

- Det finns ingen färdig uppgörelse än, och jag kan inte kommentera hur det går under pågående förhandlingar, Karin Eliasson, markchef.

Redan 1997 kom ett förslag om att delar av Rottnebyskogen skulle skyddas från avverkning genom bildandet av ett naturreservat. Sedan dess har det varit namninsamlingar, uppvaktningar och skrivelser för att bevara Rottnebyskogen.

Förhandlingarna mellan kommunen och markägare Mikael Styrman strandade dock totalt i november 2000. Mikael Styrman var inte intresserad av att byta skogsmark med kommunen, utan ville att kommunen skulle köpa hela hans fastighet.

För att få mer tid på sig att lösa markproblemen begärde kommunstyrelsen att länsstyrelsen skulle lägga ett tillfälligt avverkningsförbud på området, vilket också skedde.

Det tillfälliga avverkningsförbudet trädde i kraft vid förra årsskiftet och gäller i tre år. Mikael Styrman överklagade dock beslutet, och det var den överklagan som regeringen avslog i förra veckan.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons