Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skog är inte bara träd

Annons

Att skogsstyrets koncept "Skogen i skolan" är populärt råder det ingen tvekan om.

- Det här var ju kul, lydde en av de spontana kommentarer som Marianne Lund från Skogsvårdsstyrelsen fångade upp.

Nämnas kan att den speciella skogsdagen inte bara är förunnat skolbarnen i Smedjebacken och Ludvika, utan pågår över hela landet.

Intresset för att delta skiftar däremot. Förra året, då Ludvikas skolor deltog för första gången, slogs något av ett rekord.

- Då hade vi sammanlagt 464 elever, fördelat på tre dagar.

Men i år räckte det med två dagar för de sammanlagt 280 fjärdeklassare som fått ta del av skogens och naturens utbud av attraktioner och kunskaper.

En aspekt i sammanhanget är att vare sig kommunerna eller respektive skolförvaltning har behövt bekosta dagen. Stora Enso har tidigare anslagit pengar från en av sina fonder. Och i år hakade Svea skog på med fondpengar.

Skogsdagens program har varit upplagd på sju olika stationer där kunniga personer från olika skogsföretag delat med sig av sina kunskaper.

Bland dessa fanns frånsett de redan nämnda även Weda skog och Mellanskog. Utöver detta fick eleverna åka en tur i en skotare, och testa sina kunskaper på en tipspromenad.

Även jägarförbundet hade i år en man på plats, Kjell Hallgren.

Han berättade om olika djur som finns i skogen, vad som är bra att tänka på om man exempelvis stöter på en björn eller en rådjurskilling.

Spännande tyckte barnen som hade många olika synpunkter och frågor. Och lite läskigt var det när jägaren visade upp en glasbehållare innehållande ett älgfoster.

Även naturskyddsföreningen deltog. Konstnären Lennart Jansson från Smedjebacken hoppade in på en av onsdagens stationer.

Han visade att han inte bara är skicklig på att avbilda blommor och blad med sin pensel. Han kan också en hel del om floran.

Carl Carlsson, Richard Eriksson, Johan Hillblom och Viktor Wernersson från Kyrkskolan hade satt sig ner för att äta av sin medhavda matsäck när tidningen träffade dem.

Kvartetten berättade att de även i vanliga fall ofta är ute i skogen.

- Då brukar vi bygga kojor.

Men faktum var att de lärt sig en hel del under dagen.

- Vi har lärt oss om olika trädslag, upplyste Carl.

- Och så har vi fått veta hur man ska ta hand om naturen, tilllade Richard.

Att lärken är enda barrträdet som släpper sina barr hade gjort intryck på Viktor.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons