Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKL - om sanningen ska fram

Annons

- SKL:s verksamhet är oerhört viktig för den dömande verksamheten. Vi är helt beroende av dem, berättar Olle Sohlberg, vice chefsåklagare i Falun.

Polis och åklagare använder SKL som bollplank för att utveckla sitt utredande. Och många förundersökningar innehåller resultat från laboratoriet.

Sohlberg förklarar:

- Om en tjänsteman på SKL säger att ett DNA överensstämmer, eller inte överensstämmer så är det skillnaden mellan en fällande och en friande dom.

- Det enda som gäller i dag är teknisk bevisning, bekräftar Uno Hane, kriminalinspektör vid Ludvikapolisen.

Förra veckan åkte ett 20-tal av Ludvika och Smedjebackens nämndemän till Linköping för studiebesök på statens kriminaltekniska laboratorium för att få en inblick i arbetet.

De möttes av en ny byggnad på 13000 kvadratmeter. De specialritade lokalerna har anpassats för att underlätta jobbet för alla laboranter, kemister, biologer, ingenjörer och fonetiker som jobbar med att göra det osynliga synligt.

Eller som Ann-Kristin Ljung, laborant med kemisk bakgrund som jobbat på SKL i 25 år, säger:

- Vi säkrar, undersöker, granskar och jämför.

Polisen nyttjar SKL i stor utsträckning.

Teknikerna skickar blod, fimpar, hår och alla tänkbara spår som de hittar vid en brottsplatsundersökning till SKL för analys.

"Vårt jobb är att söka sanningen", skriver SKL i sin informationsbroschyr och kallar sig för rättsväsendets sakkunniga expert som bidrar med fakta.

Studiebesöket började med en kort information om verksamheten och sedan startade vandringen genom de långa korridorerna.

De anställda är tjänstemän och SKL är en fristående myndighet som har rikspolisstyrelsen som huvudman.

Nämndemännen fick bland annat veta att förfalskade mynt kan avslöjas genom att sammansättningen av grundämnen oftast skiljer sig från de äkta. Att kulor kan knytas till ett visst vapen genom de räfflor som uppstår av gevärspipan, att SKL kan binda till exempel en kofot med färg till en brottsplats genom att jämföra färgflagor och att narkotikasmugglarna är oerhört fiffiga och kunniga.

På droganalysenheten jobbar 50 av det kriminaltekniska laboratoriets 220 anställda.

I fjol hade enheten 14 000 ärenden, i år har den redan passerat 14 500. De vanligaste beslagen är cannabis och amfetamin.

- Men vi ser en ökning av partydrogerna kokain och ecstasy, avslöjade Ljung.

En kemist förklarade att en hembrännare kan avslöjas genom sin elräkning. Hembränningsapparaten ökar nämligen elförbrukningen markant.

Besöket gick vidare genom ljusa lokaler med många glasväggar och modern utrustning.

Listan över instrument och maskiner kan göras lång.

Faktum är att maskinerna styr mycket av arbetet.

- Vi är väldigt beroende av att våra datorer fungerar. Händer det något med dem är vi illa ute. Då stannar verksamheten upp, avslöjade Ljung.

Antalet anställda har fördubblats de senaste åren eftersom analysmaterial strömmar in från brottsplatser i hela Sverige.

Vid tiden för studiebesöket låg till exempel tre rånarluvor framme för granskning på biologienheten.

När det gäller kläder eller andra textilier gör personalen först en fibersäkring för att veta vilka fibrer provet innehåller. När det är klart ger de sig på de biologiska spåren som blod, hud, hår, saliv, sperma eller andra kroppssekret eller fragment.

- Vi har jättekoll när vi arbetar. Vi jobbar ofta tillsammans för att rätten inte ska kunna säga att SKL har klantat sig, berättade Annkristin Malmefjäll, som arbetar med utbildning av polisens tekniker, och DNA.

En intressant dag, summerade flera av nämndemännen studiebesöket. Speciellt fascinerade blev några av att DNA-tekniken har nått så långt att det är möjligt att analysera mycket små mängder.

- Det kan räcka med en hårsäck, förklarade Malmefjäll.

Sedan tre år finns två DNA-register, ett personregister och ett spårregister.

Registret i kombination med att polisens tekniker genom SKL lär sig att leta efter rätt spår leder då och då till att en känd gärningsman kan gripas.

I Ludvika innebar det bland annat att två husbilstjuvar kunde gripas för något år sedan.

Tjuvarna hade nämligen bolmat och rökt i bilen och sedan varit oförsiktiga och lämnat kvar fimparna.

Polisen tog vara på de viktiga fynden, och därefter var det lätt för SKL att spåra gärningsmännen via saliven på filtret.

Mer läsning

Annons