Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutbana fall för regeringen

Annons

Kammarrätten konstaterar också att när länsstyrelsen upphävde kommunens byggnadslov så innebar det att dispensen för strandskyddet upphävdes i samma veva.

Det var nog inte meningen men beslutet ger bland andra delägarna i Hunsnäs fäbodlag öppning för nya protester.

För det är de och andra fritidshusägare som protesterat mot bygglovet för en ny jaktskyttebana inom strandskyddat område vid sjön Balungen i närheten av det numera riksbekanta Almån där björnarna gav sig på bikupor och väggen till ett uthus i våras.

- Vi är väldigt förvånade över kammarrättens bedömning, säger miljöprofessorn Hans Lundberg som företrätt fäbodlaget.

Han äger själv en av stugorna i fäboden som han ärvt från sin pappa. Det är en hemfäbod med högt kulturhistoriskt värde.

- Vi har i olika inlagor protesterat mot skjutbanan. Den ligger på fel ställe i en stor dalgång, vid en sjö, där ljudet förstärks. Det är oroväckande.

- Vi krävde en utredning om andra lokaliseringar men de utredde de aldrig. Här måste det till ganska stora insatser för att klara bullret i form av höga skjutvallar och isolerade kurer.

Det var i september 1999 som byggnadsnämnden gav bygglovet för den nya jaktskyttebanan. Men byggnadsnämnden fick bakläxa av länsstyrelsen som rev upp Envikens jaktskytteklubbs bygglov.

- Det kommer att bullra för mycket i ett känsligt friluftsområde, ansåg länsstyrelsen.

Men jaktskytteklubben gav sig inte med det. De överklagade beslutet till kammarrätten. För en månad sedan var rätten på plats i grusgropen där de mötte både de som vill ha en skjutbana och motståndarna.

Kammarrätten har gett sitt yttrande. Ärendet går nu vidare till regeringen som också ska ha ett ord med i laget när det gäller tillämpning av andra och tredje kapitlet i plan- och bygglagen.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons