Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Skjut vargar i Dalarna"

Annons

Sedan tidigare ligger en liknande begäran från Värmland inne om jakt på två vargar. Detta framkom då en "vargkväll" hade ordnats i Malung på torsdagskvällen.

Vargen både lockar och fängslar både jägare och allmänhet. Det var fullsatt i gymnasieskolans aula, vilket betyder att ett par hundra personer hade kommit för att bland annat höra den norske jaktvårdskonsulenten Hans-Ole Solberg från Elverum tala om norska vargförvaltning och jakt.

Som bekant har man i Norge en helt annan syn på hur man ska få bukt med den kraftigt ökade vargstammen. Under förra vintern sköts ett tiotal vargar i Hedmarks Fylke. Många av vargarna var sådana som haft gränsområdena mellan Sverige och Norge som sina revir. I Norge är det ett hårt tryck från inte minst fårägare på en minskning av vargstammen.

Många vill nu också ha vargjakt i Sverige och man har från jaktkretsar tagit fram en rovdjurspolicy som går ut på att man vill att vargstammen i landet ska vara cirka 150 vargar i stället för de 200 som riksdagen har beslutat om. Man vill också att det ska vara en tioprocentig ökning av vargstammen per år i stället för 30 procent som det varit de senaste åren.

Hans-Ole Solberg berättade mycket ingående hur man hanterat vargen i Norge och hur man också gick tillväga under jakten som visade sig bli mycket dyrbar. Det kostade 2,6 miljoner att skjuta de tio vagarna och de flesta sköts från helikopter. Årligen betalar man också ut miljontals kronor från staten i Norge till de som drabbats av vargen och fått tamboskap ihjälriven.

Hans-Ole Solberg förklarade också att om man vill få en bra balans då det gäller varg i markerna gäller det att man får jaga varg i flockar som varit etablerade på samma ställe i flera år. Detta för att man då kan få en spridning av vargen i stället för en koncentration.

Rolf Brittas från Dalarnas Jaktvårdsförbund menade att det är viktigt att man får en jakt på varg innan man uppnått den nivå som riksdagen bestämt att vagstammen ska ha. Det är också viktigt med nödvärnsjakt och att man också reglerar rovdjursstammen genom jakt på vanligt sätt och att det sker med licensjakt som på lodjur och järv.

Målet när det gäller rovdjursstammen är således från jaktkretsar att det räcker med 150 vargar i Skandinavien och 1 000 lodjur i stället för de 1 500 som är är målet i dag. De här frågorna kommer nu att drivas och man hoppas också att politikerna ska ge svar före valet hur man tänker ställa sig i frågan om rovdjursjakten och då vargjakten i synnerhet.

- Det är viktigt att något händer snabbt. Det måste ske före valet annars går det fyra år till innan något händer, befarade en av jägarna Bertil Gustafsson denna kväll.

Det var flera jägare som också ansåg att det bör vara självklart att de som drabbas av vargen också ska få ersättningar för detta och där var också representanterna från Dalarnas Jaktvårdsförbund av samma uppfattning.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons