Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitdyrt byta avlopps- system

Annons

På tisdagskvällen sade kommunfullmäktige ja till miljö- och byggnadsnämndens förslag att anslå 250 000 kronor till inventeringen som ska pågå under en treårsperiod med start i sommar. Tekniska kontoret ska därefter sammanställa materialet och ta fram förslag till åtgärder.

"De åtgärdsförslag som kommer att bli aktuella är bland annat att fastigheter med undermåliga enskilda avloppslösningar tvingas ansluta till det kommunala VA-nätet, om de ligger inom verksamhetsområdet.

Detta kommer förutom miljövinster också att ge vinster i form av anslutningsavgifter samt bättre driftsekonomi för kommunens spillvattenanläggningar.

Anslutningsavgiften ligger i dag på cirka 50 000 kronor per fastighet och det kan sammanlagt handla om uppemot 400 fastigheter som borde anslutas till det kommunala nätet", skriver miljö- och byggnadsnämnden i sin begäran om pengar till kommunstyrelsen.

400 fastigheter à 50 000 kronor skulle alltså innebära att kommunen kan inkassera 20 miljoner kronor i anslutningsavgifter.

- Det här vet jag ingenting om eftersom det handläggs av miljöinspektörerna, säger Sol Jan Rytting som ansvarar för det kommunala avloppsnätet.

- Som tekniker tycker jag ändå att alla inom nätområdet borde tvångsanslutas eftersom det kommunala VA-nätet är dimensionerat utifrån en hundraprocentlig anslutning. Hur politikerna tänker vet jag däremot inte, säger Sol Jan.

Miljöinspektören Harald Holmström vill inte kalla åtgärden för en tvångsanslutning men säger ändå att ingen inom det område som täcks av det kommunala avloppsnätet kan räkna med att få de egna avloppsanläggningarna godkända för fortsatt drift.

Kan en fastighetsägare välja att åtgärda sin egen anläggning i stället för att ansluta sig till kommunens nät?

- Nej, det är en mycket sämre miljömässig lösning, säger Harald Holmström.

Tvångsanslutning eller inte tvångsanslutning.

Oavsett vad det kallas lär åtskilliga fastighetsägare räkna med att få punga ut stora summor under de närmaste åren.

Utöver anslutningsavgiften på 50 000 kronor får fastighetsägarna själva räkna med att bekosta ingrävningen och installationen från tomtgränsen. Därutöver kan krav även tillkomma om sanering och igengrävning av den egna avloppsanläggningen.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons