Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar köper Trysilfjell

Annons

Hade ni väntat ett positivt beslut?

- Både och. Vi hade stora förhoppningar, men det kändes ovisst in i det sista, säger Skistars vd Mats Årjes.

Köpesumman är satt till högst 190 miljoner norska kronor - cirka 210 miljoner i svenska pengar - alternativt eller i kombination med högst 1 672 000 B-aktier i Skistar. Trysilfjell AB ges dessutom rätt att dela ut högst 30 miljoner norska kronor från dotterbolagen före tillträdet som sker 1 november i år.

I slutet av förra veckan uttalade Trysil kommun, största delägare i anläggningen, sitt missnöje mot en försäljning.

- Det var ingen överraskning för oss. Vi har haft kontakter med kommunledningen tidigare och vi kände till deras inställning.

Det förekom också uppgifter om att ytterligare en intressent lagom till bolagsstämman skulle ha presenterat ett konkurrerande bud på anläggningen. Men uppenbarligen var inte det budet av tillräckligt hög dignitet för att komma ifråga.

Rent tekniskt är förvärvet inte riktigt i hamn än. Bland annat ska berörda konkurrensmyndigheter godkänna köpet. I nuläget tyder inget dock på annat än att det rör sig om ren formalia.

Skistar, med en årsomsättning på sisådär en miljard, kan räkna in ett rejält tillskott i koncernen; Trysil omsatte i fjol drygt fjärdedelen av den summan.

Med Trysils siffror inräknade kommer hädanefter 42 procent av alla liftkort som säljs i Skandinavien att säljas i Skistars regi. Rejäla samordningsvinster är också att vänta och överlag ger nyförvärvet anledning till riktigt muntra miner i Skistarledningen.

- Det här är riktigt, riktigt kul, konstaterar Mats Årjes.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons