Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar köper Spray

Annons

Skidortskoncernen Skistar i Sälen gör ett spektakulärt företagsförvärv och köper Internetbolaget Spray AB, ett av innebolagen från den tid på börsen då IT-bubblan var som mest uppblåst.

Då, för drygt tre år sedan, var Spray-aktien värd 20 000 kronor. Nu betalar Skistar 14 kronor per aktie i tvångsinlösen till de små aktieägarna.

Syftet för Skistar är att komma åt riskkapitalbolaget Sprays stora förluster på över 700 miljoner kronor, och utnyttja förlusterna mot de stora vinster som Skistars skidliftar genererar varje vinter med nya rekordsiffror.

- Förvärvet av Spray AB är en bra affär för vår verksamhet och därmed för våra aktieägare, säger Skistars vd Mats Årjes.

Man räknar inte med att det ska bli några problem att kunna utnyttja de stora skattemässiga förlusterna. Skistar har haft expertis som tittat på möjligheterna.

Skistar betalar 70 miljoner kronor för de 90 procent av aktierna i Spray AB, som man köper av Sprays huvudägare och ledning.

Genom att Skistar får 90 procent av aktierna kan koncernen gå vidare och tvångsinlösa resterande aktier.

För dessa utestående aktier, hos cirka 4 000 småägare, betalar Skistar 14 kronor per aktie. Det är mindre än en promille av värdet då det stod som högst.

Totalt blir det för Skistar en affär på cirka 77 miljoner kronor. Skistar uppger att Spray AB är skuldfritt och har ett eget kapital på 33 miljoner kronor.

Tanken är att Sprays rörelsedrivande verksamhet ska avyttras snarast och då återstår de skattemässiga förluster på över 700 miljoner kronor, som Skistar vill komma åt och placera in i koncernen.

Tidningen Affärsvärlden uppger att tanken är att Sprays tidigare huvudägare och ledning ska få köpa tillbaka de rörelsedrivande verksamheterna.

Man uppger också att en av storägarna i Skistar, affärsmannen Jonas Wahlström, tidigare satt i styrelsen för Spray och var stor ägare i bolaget. Även finansmännen Hagströmer och Qviberg, med stora intressen i Skistar, har kopplingar till Spray då man var finansiell rådgivare åt Spraykoncernen.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons