Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar får rätt i momsstrid - kan innebära ett jätteklipp

Annons

Kammarrätten ger skidanläggningarna rätt i striden om momsbeskattningen och det kan innebära ett jätteklipp för Skistar-koncernen med 140 miljoner kronor i momspengar tillbaka. Beslutet kan också innebära att liftkorten blir något billigare framöver.

Liftkorten har i de svenska skidanläggningarna beskattats med tolvprocentig transportmoms enligt beslut i skatteverket. Skidanläggningarna, med dem gemensamma organisationen Slao i spetsen, har kämpat för att skidåkningen i liftar och pister ska beskattas som idrottsanläggningar och därmed få halverad moms till sex procent.

I den nu avkunnade domen från kammarrätten får skidanläggningarna rätt, Liftkort ska ha idrottsmoms på sex procent, tycker kammarrätten.

Konsekvensen blir, enligt ett pressmeddelande från Skistarkoncernen, att liftkorten inom Skistars destinationer kommer att sänkas med motsvarande momssänkningen, det vill säga ungefär en femma per hundralapp.

Det innebär femton till 20 kronor för ett dagkort och 50 till 70 kronor för ett veckokort.

Men det stora klippet gör företaget som kan få tillbaka drygt 140 miljoner kronor i moms-pengar som tidigare inbetalats.

Domen kan överklagas av skatteverket till och med den 10 oktober.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons