Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnsömmerskan Anna fick årets slöjdarstipendium

Annons

Efter nästan 20 år i vården som sjuksköterska deltog Anna Hansson i en kurs för skinnsömnad med Mora hemslöjd för sex år sedan. Hon var en synnerligen läraktig elev. För endast tre kurser senare fick Anna själv fick lära ut konsten att hantera en skärnål i skinn.

Nu är sköterskejobbet blott ett minne. Anna syr skinn på heltid och håller kurser. I fredags tilldelades hon dessutom årets slöjdarstipendium utsedd av Dalarnas Hemslöjdsförbund.

Tidningen träffar henne under helgen när hon sitter och visar sitt hantverk "live" i hemslöjdens butik.

Anna Hansson är bosatt på Busgården i Morabyn Långlet.

- Stipendiet innebär en vecka på Sätergläntan i Insjön. Tanken är att utvecklas och förkovras så förmodligen blir det en pälssömnadskurs, säger Anna.

Hon ser sitt hantverk i en tradition där bland annat Malungsskinnare i gamla tider gick runt och sydde pälsar och skinnfällar i gårdarna.

Nu för hon det arvet vidare. Hon syr fällar, kuddar, västar, vantar och tofflor.

- De senaste tre åren har jag varit uppbokad på heltid till att sy beställningar till främst hemslöjdsbutiker i hela landet. Jag har fullt upp med beställningar så långt som jag orkar se i framtiden.

Anna håller även helgkurser i skinnsömnad i Mora och Leksand, samt tidigare även i Orsa.

I dessa kurser har 200 elever deltagit. De kommer från hela Sverige och även Norge.

- Jag tycker det är oerhört inspirerande och kul med skinnsömnad. Att dessutom göra det på heltid är extra inspirerande, säger Anna.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons