Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skillnaden mellan höger och vänster

Annons

Jag skulle kunna vara moderat om någon enda moderat skulle kunna svara på frågan vad vi ska göra med alla människor som inte kan, inte orkar, inte klarar tempot som är i dag? Vem och vilka ska ta hand om de som blir över? Och måste det bli människor över? Skulle det inte gå att skapa ett samhälle där alla får plats och behövs?

Vänstern säger sig stå på de svagares sida. Högern sägs företräda de redan besuttna.

Kanske är tiden för dessa grova indelningar förbi? En politik som omhändertar människor i för hög grad handikappar människor. En politik som inte tar hänsyn till att människor kan olika mycket, orkar olika mycket och så vidare handikappar människor.

Ett system som bygger på konkurrens slår ut företag, människor, länder.

Det är både tänkt och uppbyggt så.

En politik som främst bygger på en ekonomi som i sin tur bygger på konkurrens slår automatiskt ut människor. När människor slås ut ökar våld, missbruk och kriminalitet.

Fängelserna fylls, psykvården fylls, främst av män som inte kan ta hand om sina egna liv.

Jag önskar att alla människor skulle stå på egna ben. Att vi skapade ett samhälle där alla kunde ha en chans att leva utan att vara bidragsberoende, där kvinnor och män har samma möjligheter till ekonomiskt oberoende och där det ömse- sidiga beroendet är ledstjärna.

I dag med den högerpolitik som de styrande driver, med EU:s goda minne, ska varje människa helst vara självför-sörjande och klara sig själv samtidigt som vårt ekonomiska system bygger på konkurrens och det således inte skapas arbetstillfällen eller plats till alla.

En högerpolitik vill fostra människorna till att klara sig själva, en vänsterpolitik vill ta hand om alla om jag nu skulle drista mig till att dra det till sin spets. Så kan man då strida om detta om man så vill. Men hur går vi vidare?

När det är ett ekonomiskt konkurrenssystem som styr är det meningen att marknaden ska reglera sig själv. Detta istället för att det är vi människor som tillsammans bestämmer hur vi vill leva och vilka som ska få rimliga levnadsförhållanden.

Vi kan ha en politik som grundar sig på våra grundlägg-ande behov som människor oavsett kön, ras, ålder och så vidare, en politik som är tydlig och välgrundad.

Marknaden är ett diffust begrepp, ett avpersonifierat begrepp som lätt övergår till något som vi själva inte rår över. Ett begrepp som enkelt kan sägas: har vi inga pengar så kan vi inte ha någon välfärd.

Om vi monterar ner välfärden för att vi inte har råd så betyder det att vi inte har råd med den arbetsmarknad som kvinnor främst arbetar inom.

Vem tror ni ska göra det arbete som alltid behöver göras om vi monterar ner välfärden? Tror ni att männen i allt högre omfattning kommer att ta hand om sina gamla föräldrar, ägna mer tid åt barnen, ta hand om sjuka och handikappade?

Kom med i vänstern och var med och jobba för förändring! Oavsett vad alla gamla rädda uvar säger om vänsterpartiet så är vi en grupp människor som inte vill styra och bestämma över andra utan att vi tillsammans ska var engagerade. Att många ska göra lite i ett ömse-sidigt beroende av varandra.

Vi tror inte att ett fåtal människor kan representera på ett bra sätt utan att vi ska alla vara delaktiga!

Monica Igelberg

Vänsterpartiet

Mer läsning

Annons