Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skiljer på sex och kärlek

/
  • Attitydförändringar. Anette Saul menar att ungdomar i dag hoppar över förälskelseperioden.  Foto: Janne Eriksson

Annons

Anette Saul har jobbat med ungdomar och sexualrelaterade frågor sedan början av 70-talet. Hon har märkt av attitydförändringar kring sex och kärlek. En av förändringen är att både tjejer och killar verkar skilja på sex och kärlek, vilket gör att man tycker det är okej att ha sex i tillfälliga möten.

- I dag har många unga kk-förhållanden, alltså att de har sex med kompisar. Problemet är att många som har de förhållandena inte skyddar sig eftersom de känner varandra. Man kan ju inte bli smittad av någon man känner, resonerar många, säger hon.

De flesta ungdomar är nöjda med sina sexuella erfarenheter och det är ingen skillnad mellan tjejer och killar vad gäller det. I rapporter står det också att nästan alla pojkar (90 procent) i gymnasiets tredje årskurs har sett porr och 75 procent av flickorna.

- Det är positivt att ungdomar kan njuta av sex. Men jag tycker ändå att sex blivit så öppet att det blir negativt. Porr är så utbrett och det negativa med det är att till exempel gruppvåldtäkter och djursex framställs som normalt. Porren gör också att många tjejer får en press på sig att ställa upp på analsex.

Anette Saul tycker att det verkar som om unga i dag helt hoppar över förälskelseperioden.

- Jag önskar att ungdomar i dag vågade prata mer om känslor och utforska varandras kroppar innan de har sex. Ibland är det så att kroppen kanske är mogen men inte själen.

Könssjukdomarna ökar och antalet tonårsaborter ökar med 50 procent sedan 1995 enligt statistik från Socialstyrelsen.

Unga i dag har inte samma erfarenhet från hiv-och aids-debatten som den äldre generationen, tror Anette Saul.

- De flesta som kommer hit är oroliga över att de fått könssjukdomar. Ändå verkar de inte bry sig om risken att bli smittade eftersom de ser könssjukdomar som behandlingsbara. En del tjejer är oroliga för att de blivit gravida. Det som är bättre i dag är att det är lättare att få tillstånd till att göra en abort än vad det var på 70-talet.

Mer läsning

Annons